Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Μιανμάρ: Παρουσία ξένων διπλωματών και ΜΜΕ η δίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι

Το καθεστώς της Μιανμάρ επέτρεψε σε ξένους διπλωμάτες και δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη δίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

Το καθεστώς της Μιανμάρ επέτρεψε σήμερα την είσοδο στη δίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους, σε μία εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει τη διεθνή οργή για την υπόθεση αυτή.

Οι πρεσβείες ενημερώθηκαν ότι μπορούν να αποστείλουν έναν διπλωμάτη στο δικαστήριο που βρίσκεται εντός της διαβόητης κεντρικής φυλακής Ινσέιν στη Ρανγκούν, όπου κρατείται η Σούου Κίι η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πενταετούς φυλάκισης, εάν κριθεί ένοχη παραβίασης των όρων της κατ' οίκον κράτησής της.

Ο γραμματέας της ένωσης ξένων ανταποκριτών της Μιανμάρ ενημέρωσε επίσης και μερικούς δημοσιογράφους τοπικών και ξένων μέσων ότι κατά το μεσημέρι θα μπορούν να καλύψουν τις διαδικασίες.

«Φαίνεται ότι επιχειρούν να βελτιώσουν την εικόνα της δίκης επιτρέποντάς μας να παραστούμε», δήλωσε Ασιάτης διπλωμάτης, μόλις ενημερώθηκε σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η δίκη της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σούου Κίι προκάλεσε την οργή της Δύσης και πυροδότησε απειλές για περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος του βιρμανικού καθεστώτος. Τη Δευτέρα, οι διαπιστευμένοι στη Ρανγκούν πρεσβευτές τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) μετέβησαν στη φυλακή για να παρακολουθήσουν την έναρξη της δίκης, «όμως δεν τους επετράπη να μπουν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος αποκάλεσε τις ενέργειες της χούντας «σκανδαλώδη πρόκληση».