Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τουρκία: Επικριτική η αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Ερντογάν

Επικριτική εμφανίζεται η αντιπολίτευση στη γείτονα χώρα σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί «εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».

Σε επερώτησή της σήμερα στη Βουλή, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Τζανάν Αριτμάν, ζητά να απαντηθούν, μεταξύ άλλων, «με ποιες δικαιολογίες έχουν γίνει οι διαδικασίες εκδίωξης; Πόσοι πολίτες και με ποια εθνοτική καταγωγή έχουν εκδιωχθεί; Πόσοι πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στην Ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας;»

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης ε.τ. Ονούρ Οϊμέν, σχολιάζοντας τη δήλωση Ερντογάν δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται για φασισμό η χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Τουντζά Τοσκάι, ο οποίος ανέφερε: «Ποιος έδιωξε ποιον; Υπάρχει η ανταλλαγή πληθυσμών σύμφωνα με τη Λωζάννη. Εάν πέραν τούτου υπάρχει εκδίωξη, ας μας το πει ο πρωθυπουργός. Μήπως έχει πρόβλημα με τη Λωζάννη;»

Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, στην πλειονότητά τους τα δημοσιεύματα στο σημερινό τουρκικό Τύπο, επιδοκιμάζουν τον Ερντογάν.