Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Διαδηλωτές απέκλεισαν προσωρινά τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στην Τιφλίδα

Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι να παραιτηθεί.

Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν προσωρινά το σιδηροδρομικό σταθμό στην Τιφλίδα, παραλύοντας την κίνηση στη στρατηγικής σημασίας αρτηρία που συνδέει την περιοχή της Κασπίας και τα ενεργειακά της κοιτάσματα με την Δύση.

Η κίνηση σηματοδότησε μια νέα κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στη Γεωργία, όπου η αντιπολίτευση συνεχίζει τις καθημερινές διαδηλώσεις από την 9η Απριλίου αξιώνοντας την παραίτηση του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Στις χθεσινές κινητοποιήσεις έλαβαν μέρος πάνω από 50.000 άνθρωποι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας έως ότου ο Σαακασβίλι παραιτηθεί», είπε η ηγέτιδα του Κινήματος για μια Ενωμένη Γεωργία, Έκα Μπεσέλια.

Πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός των τραίνων έχει προειδοποιητικό και προσωρινό χαρακτήρα και ότι η αντιπολίτευση εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως τον αποκλεισμό των σιδηροδρόμων, των κομβικών οδικών αρτηριών και του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας, στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει το Σαακασβίλι σε παραίτηση.

Ο αποκλεισμός διήρκεσε αρκετές ώρες. Κατόπιν, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά. Ο Σαακασβίλι δήλωσε από την πλευρά του πως οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης πλήττουν την οικονομία και δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει την διακοπή των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

«Θα κάνω τα πάντα προκειμένου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να αποκλείει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και να προκαλεί δεινά στο λαό μας», δήλωνε ο Σαακασβίλι την 19η Μαΐου.

Οι μεταφορές φορτίων με τραίνα από την εταιρία των σιδηροδρόμων της Γεωργίας έχει μειωθεί κατά 35% από την έναρξη των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Ηρακλής Εζουγκμπάια.

«Γινόμαστε μάρτυρες της μείωσης των φορτίων που μεταφέρονται ακόμα και από επιχειρήσεις τόσο ισχυρές όσο η Chevron και η Exxon», δήλωσε ο Εζουγκμπάια.