Οι σχέσεις Σερβίας-ΗΠΑ, το ζήτημα του Κοσόβου και η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Τάντιτς-Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε, σήμερα, στο Βελιγράδι, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο κ. Τάντιτς είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και στην οποία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το ζήτημα του Κοσόβου και το θέμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Τάντιτς επισήμανε ότι, με την επίσκεψη Μπάιντεν στο Βελιγράδι αρχίζει μια νέα περίοδος σχέσεων ΗΠΑ-Σερβίας, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.
Σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Τάντιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα υπερασπιστεί με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα την εδαφική της ακεραιότητα.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένουν να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο», συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί όρο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε ότι, η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στην προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο, αλλά ζητά από το Βελιγράδι να συνεργαστεί πιο στενά με τους εκεί ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αναφορικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι η χώρα του, ως συνυπογράφουσα τις συνθήκες του Ντέιτον, εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και «θα υπερασπιστεί λύσεις που θα είναι προϊόν συμβιβασμού και των τριών εθνικών κοινοτήτων που συνθέτουν τη Βοσνία».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ζήτησε από τον κ. Τάντιτς να χρησιμοποιήσει την επιρροή του, ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας βρέθηκε, επίσης, στο επίκεντρο της συνάντησης. Ο κ. Τάντιτς επισήμανε ότι στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και η βοήθεια των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπάιντεν, αφού ανέφερε ότι υπάρχει «εντυπωσιακή οικονομική προοπτική στις σχέσεις Βελιγραδίου-Ουάσιγκτον», υποσχέθηκε πως η χώρα του θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.
Ο πρόεδρος της Σερβίας απηύθυνε πρόσκληση -μέσω του κ. Μπάιντεν- στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να επισκεφθεί τη Σερβία, επισημαίνοντας ότι εκτιμά ιδιαίτερα «το νέο όραμα και τον πραγματισμό που κυριαρχεί στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ».
Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς και τον υπουργό Άμυνας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Πρίστινα.