Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ.
Κ. Χατζηδάκης: Οικονομικό όφελος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Όπως ανέφερε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, χωρίς φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.
Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών. Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:
-Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
-Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.
-Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.
Δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού: Θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης. Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές - αισθητικές παραμέτρους.
Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε και μέτρα για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο έδαφος. Σύμφωνα με αυτά, τα πάνελ θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, με τα μέτρα αυτά θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τους πολίτες, τονώνεται η αγορά και ανακουφίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ειδικά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού.
«Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε την αντίστοιχη πρωτιά στα φωτοβολταϊκά» συμπλήρωσε.