Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τα αστέρια κατέβηκαν στη Γη

«Φέρνοντας την ενέργεια των άστρων στη Γη» γράφει το γιγάντιο πανό που αναρτήθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Εργαστήριο Ανάφλεξης (National Ignition Facility – NIF) στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πείραμα του NIF προσπαθεί να αναδημιουργήσει τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό των άστρων, αποδεικνύοντας ότι η παραγωγή ενέργειας μέσω θερμοπυρηνικών αντιδράσεων σύντηξης είναι δυνατή όχι μόνο σε άστρα σαν τον Ήλιο αλλά και στο εργαστήριο.

«Εάν καταφέρουμε να παράγουμε ενέργεια από την ανάφλεξη, θα έχουμε μια απεριόριστη, «πράσινη» πηγή ενέργειας χωρίς γεωπολιτικά κριτήρια που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», υποστηρίζει ο διευθυντής του πειράματος, Δρ. Έντ Μόζις.

Το Φεβρουάριο, το NIF πυροδότησε για πρώτη φορά τα 193 λέιζερ του εργαστηρίου στο θάλαμο-στόχο με αποτέλεσμα να προκύψει το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου καθώς και το μεγαλύτερο οπτικό εργαλείο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Για την επίτευξη ενεργειών που θα αγγίξουν το σημείο ανάφλεξης θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένας ακόμη χρόνος πειραμάτων, ενώ δεν αποκλείεται το πείραμα να αποδειχθεί ατελέσφορο.

Ακόμη και οι υποστηρικτές της προσπάθειας, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί. «Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά υπάρχει πιθανότητα η ανάφλεξη να αποδειχθεί τελικώς αδύνατη. Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη», τονίζει ο Roy Schwitters, διδάκτωρ φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.