Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Αλλαγές στο μέτρο της προσωρινής κράτησης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Για αλλαγές στο μέτρο προσωρινής κράτησης, ξεχωριστές φυλακές για βαρυποινίτες και αποσυμφόρηση των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών δεσμεύτηκε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας σε συναντήσεις που είχε με τον νομάρχη Π. Ψωμιάδη και το δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο.

Οι αλλαγές στο μέτρο της προσωρινής κράτησης έχουν στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και το υπουργείο προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο αυτό το ρεκόρ που κατέχει στην Ε.Ε. σήμερα η χώρα μας: «Σχεδόν το 1/3 στις ελληνικές φυλακές δεν είναι καταδικασμένοι αλλά προσωρινά κρατούμενοι, αναλογία τετραπλάσια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο για τους προσωρινά κρατούμενους».

Η προωθούμενη διάταξη στόχευε, όπως διευκρίνισε, στην ελαχιστοποίηση της προσωρινής κράτησης και σε αυστηρότερους όρους ενώ ο ίδιος «καθυστέρησε» να προχωρήσει στη διάταξη για να μη συσχετιστεί με τις γνωστές υποθέσεις (Siemens και Βατοπεδίου) που ταλανίζουν τη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι φυλακές Διαβατών, σύντομα, 150 κρατούμενοι από τη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθούν σε νέα πτέρυγα στις φυλακές Γρεβενών, ενώ μελετάται μια φυλακή τύπου Γ΄ για τον σωφρονισμό των βαρυποινιτών. «Δεν είμαι μάγος, δεν ξέρω μαγικά» σχολίασε ο κ. Δένδιας. «Το σωφρονιστικό σύστημα χρειάζεται μια δεκαετία για να εκσυγχρονιστεί». Για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μέσα στο φάκελο λύση του προβλήματος».