Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ε.Ε.: Σχέδιο κατάργησης βίζας για Σκοπιανούς υπηκόους

Βρυξέλλες:

Υποβολή πρότασης στο Συμβούλιο Υπουργών με την οποία θα ζητείται η κατάργηση της έκδοσης βίζας για Σκοπιανούς υπηκόους που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αντίθετα, θα διατηρηθεί η βίζα για τους υπηκόους της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν η οποία βασίζεται σε πρόσφατη μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης European Stability Initiative (ESI), η ΠΓΔΜ πληροί όλα τα κοινοτικά κριτήρια σχετικά με την ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων, τη διαχείριση των συνόρων και τη δημόσια ασφάλεια.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο πληρούν μέρος των κριτηρίων και σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να καταργηθεί η έκδοση βίζας. Η Αλβανία και η Σερβία θα πρέπει να περιμένουν μέχρις ότου υπογράψουν με την Ε.Ε. προωθημένες συμφωνίες σύνδεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να έρθει σύντομα σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών της Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να συζητήσει το θέμα και στη συνέχεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., το οποίο θα έχει και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.