Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΠΟΕ: Όχι ακόμα αισθητές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία

Μεταξύ άλλων, η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη κι όταν οι οικονομίες θα αρχίσουν να εξέρχονται από την ύφεση.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο κοινωνικό επίπεδο δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές πλήρως, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προειδοποιώντας πως όταν αυτό συμβεί θα ενταθούν οι πολιτικές προστατευτισμού.

«Οι πλήρεις κοινωνικές συνέπειες της τρέχουσας κρίσης, δυστυχώς, ακόμα έρχονται και αυτό θα δημιουργήσει αναπόφευκτα περισσότερες πολιτικές πιέσεις στο πολυμερές σύστημα εμπορίου», είπε χθες στη Γενεύη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Πασκάλ Λαμύ.

Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη κι όταν οι οικονομίες θα αρχίσουν να εξέρχονται από την ύφεση. Παρομοίως, οι τιμές στα βασικά αγαθά ενδέχεται να σημειώσουν αλματώδη αύξηση πριν αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιούν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Όμως είναι ακριβώς τότε, όταν οι προστατευτικοί πειρασμοί θα ενταθούν, που η αξία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος θα είναι πιο προφανής για μας», είπε ο Λαμύ.

Ο Λαμύ είπε πως πολλές κυβερνήσεις βλέπουν το λεγόμενο «Γύρο της Ντόχα» ως ένα πακέτο τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές διαρκούν από το 2001, αλλά έχουν «παγώσει» λόγω των διαφωνιών μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των βιομηχανικών χωρών για τους δασμούς και τους φόρους.

Αναμένεται να υπάρξει μια δοκιμασία του πολυμερούς συστήματος διεξαγωγής του εμπορίου, πρόσθεσε ο Λαμύ.