Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Προειδοποίηση της ΕΤΑ για νέες βίαιες επιχειρήσεις

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ προειδοποιεί για νέα επιχείρηση βίας, μετά το τέλος της περιόδου περισυλλογής πριν τα τέλη του καλοκαιριού.

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ προειδοποιεί σήμερα πως πρόκειται να ξεκινήσει μία νέα «αποτελεσματική» σειρά βίαιων επιχειρήσεων, έπειτα από μία περίοδο «περισυλλογής», η οποία πρόκειται να τερματιστεί «πριν το καλοκαίρι».

«Ως ένοπλη οργάνωση, το να διαθέτεις αποτελεσματικότητα και μία ικανή στρατηγική αποτελεί στόχο και έγνοια της περισυλλογής μας», τονίζει μέλος της ΕΤΑ στη βασκικη φιλοαυτονομιστική εφημερίδα Γκάρα.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, πριν το καλοκαίρι, θα κλείσουμε μία περίοδο περισυλλογής και συνελεύσεων, των οποίων στόχος ήταν να εφαρμοσθεί μία στρατηγική αποτελεσματικής ένοπλης πάλης», τονίζει το ίδιο μέλος. Η εφημερίδα μεταφράζει στα καστιλιάνικα τις δηλώσεις στη βασκική γλώσσα δύο μελών των ΕΤΑ, με τις ονομασίες «Γκαουέκο» και «Άργι».

Η κατάσταση στην Εουσκάντι «είναι πολύ ανησυχητική, όχι διότι το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) έχασε την εξουσία, αλλά διότι η εξουσία πέρασε στα χέρια της ''ισπανικής φασιστικής συμμαχίας''» τονίζει στη Γκάρα ο «Γκαουέκο», αναφερόμενος στην πρόσφατη ανάληψη της ηγεσίας της βασκικής χώρας από τον σοσιαλιστή Πάτσι Λόπεθ, ο οποίος σε αντίθεση με τον εθνικιστή προκάτοχό του Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε αρνείται να έλθει σε διάλογο με τους αυτονομιστές.

Οι δύο αυτονομιστές καταδικάζουν επίσης και την αστυνομική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας εναντίον της ΕΤΑ, η οποία έχει καταλήξει στη σύλληψη πολλών ηγετικών στελεχών της οργάνωσης τους τελευταίους μήνες.