Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΗΠΑ: Η κρίση έφερε μείωση των γεννήσεων

Λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ διαπίστωσε σημαντική υποχώρηση στον πληθυσμό μωρών ηλικίας κάτω του ενός έτους στη χώρα.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι ο μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και οι κατασχέσεις κατοικιών οδηγούν τα ζευγάρια σε αναβολή της απόκτησης βρεφών. Το μυστήριο στην προκείμενη περίπτωση, όμως, αφορά το γεγονός ότι η υποχώρηση αυτή στις γεννήσεις σημειώθηκε μήνες προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει τα στοιχεία της κατάρρευσης της Ουόλ Στριτ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιουλίου 2008 αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%, από 2,7% που είχε αυξηθεί τον προηγούμενο χρόνο.

Η Στέφανι Βεντούρα, στατιστικολόγος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι τα ζευγάρια στις ΗΠΑ που έχουν κατά μέσο όρο δύο παιδιά, ίσως να γνώριζαν ενστικτωδώς πότε έπρεπε να σταματήσουν να τεκνοποιούν, χάρη στα πρώτα σημάδια οικονομικής υποχώρησης. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι ανάλογη τάση ραγδαίας υποχώρησης της γεννητικότητας εμφανίσθηκε και κατά τις προηγούμενες οικονομικές υφέσεις, όπως εκείνες του 1973, του 1982 και του 2001. Κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Κρίσης της δεκαετίας του 1930, οι γεννήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 26% σε δέκα χρόνια.

«Η οικονομία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις οικογενειακές αποφάσεις. Αν οι προοπτικές είναι ζοφερές, τα ζευγάρια θα αποφύγουν να κάνουν κι άλλα παιδιά», λέει ο Μαρκ Μάδερ, επικεφαλής της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης μελετών Population Research Bureau. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης προσφέρει η πολιτεία του Μισισίπι. Καθώς τα ποσοστά ανεργίας στην πολιτεία σκαρφάλωσαν σε διψήφια νούμερα, η περιοχή αντιμετώπισε υποχώρηση γεννήσεων της τάξης του 3,9% για το 2008, το μεγαλύτερο τέτοιο ποσοστό στις ΗΠΑ. Η γειτονική Λουζιάνα ήλθε δεύτερη, με υποχώρηση 3,6% στις γεννήσεις. Στο άλλο άκρο, η πολιτεία της Βόρειας Ντακότα, που ιστορικά υποφέρει από υπογεννητικότητα, κατέγραψε αύξηση των γεννήσεων της τάξης του 3,6%, που οφείλεται στην εισροή νέων εργαζομένων στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου της πολιτείας.