Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Φυγή στην εικονική πραγματικότητα

Το 13% των φοιτητών είναι εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, ενώ το 57% νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον

Αβέβαιοι για το μέλλον τους, χαμένοι στον λαβύρινθο του Διαδικτύου, η εικονική πραγματικότητα του οποίου αντικαθιστά την έλλειψη αληθινών σχέσεων, ανασφαλείς και με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι οι σημερινοί νέοι. Οι έξι στους δέκα φοιτητές (το 57%) νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον τους, ενώ το 15% δηλώνουν βαθιά δυσαρεστημένοι από τη ζωή. Ταυτόχρονα, το 13% είναι εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διεθνώς. Τα εξαρτημένα άτομα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το Ιντερνετ σαν τρόπο απόδρασης από τα προβλήματα ή ανακούφισης της πολύ κακής τους διάθεσης.

«Απώλειες»

Πιθανές παράπλευρες «απώλειες» από την εξάρτηση στο Ιντερνετ είναι ο αλκοολισμός, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη σε 1.207 φοιτητές ηλικίας 18 έως 28 ετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Παν. Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΤΕΙ Αθηνών. Ειδικότερα, από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του ΤΕΙ Αθηνών κ. Χρήστο Φράγκο, προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Η ανασφάλεια για το επαγγελματικό μέλλον καθώς και η έλλειψη ουσιαστικών στόχων ζωής επηρεάζουν τους νέους. Ετσι, το 22% έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και το 15% δηλώνουν βαθιά δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους.

- Φυγή από τη βαρετή καθημερινότητα προσφέρει ο εικονικός, χαώδης, συνεχώς μεταβαλλόμενος χώρος του Διαδικτύου. Το 37% των φοιτητών δήλωσαν απορροφημένοι από το Ιντερνετ.

- Το 13% των φοιτητών είναι εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, και το χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 24 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, 21% βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξάρτηση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Φράγκος, το 13% είναι από τα υψηλότερα ποσοστά διεθνώς. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ κυμαίνεται στο 10% με 11% και στις σκανδιναβικές χώρες μεταξύ 7% με 8%.

- Οι εξαρτημένοι είναι κυρίως νεότερης ηλικίας (μεταξύ 18 και 20 ετών) και άνδρες (το 63% έναντι 37% που ήταν γυναίκες). Επίσης, όσοι σπουδάζουν πληροφορική παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά εξάρτησης από τους φοιτητές που έχουν αντικείμενο σπουδών το οποίο δεν απαιτεί καθημερινή σχέση με τον υπολογιστή (π.χ. φιλολογία).

- Η εξάρτηση από το Ιντερνετ έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του χρήστη. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 29% των εξαρτημένων παίρνει ναρκωτικές ουσίες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, τo 20% καταναλώνει πάνω από 5 κανονικά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα, το 47% νιώθουν μόνοι και απροστάτευτοι (σε σύγκριση με το 10,5% των μη εξαρτημένων). Τέλος, το 53% των εξαρτημένων έχει χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση (μέχρι 6,5 με άριστα το 10).

Ως αντίδοτο στην εξάρτηση στο Ιντερνετ οι ειδικοί προτείνουν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και εκδρομές, την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, ενώ σημαντικός παράγοντας πρόληψης τέτοιων φαινομένων είναι η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων και των παιδιών.