Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ανάνηψη της οικονομίας διέβλεψε ο πρόεδρος του Χ.Α Αισιόδοξα τα μηνύματα του κ. Σπύρου Καπράλου.

Στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και την ανάκαμψη των διεθνών αγορών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ο δρόμος της ανάκαμψης για τις κεφαλαιαγορές» .

Ο κ. Καπράλος εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά την έξοδο από την οικονομική κρίση: «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ουσιαστικά κατέρρευσαν. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν πρωτογενώς ή δευτερογενώς από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν δραματικά μέσα στο 2008, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, περάσαμε από ένα θετικό ρεκόρ, το 2007, που οι επιχειρήσεις άντλησαν σχεδόν €11 δισεκατομμύρια, σε ένα αρνητικό ρεκόρ, το 2008, που η άντληση κεφαλαίων μειώθηκε κατά 95%. Τους τελευταίους δύο μήνες, όμως, φαίνεται ότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, με πρώτο και κυριότερο την ψυχολογία των επενδυτών και τη διάθεση ανάληψης κινδύνου σε μετοχές. Ο αμερικανικός δείκτης CDX, που μετράει το κόστος εξασφάλισης έναντι χρεοκοπίας σε 125 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και στον Καναδά, έχει υποχωρήσει σε επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008» .

Ο κ. Καπράλος επίσης μίλησε για σημάδια ανάκαμψης των αγορών: «Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 2007, οι καθημερινές συναλλαγές προσέγγιζαν τον μισό δισεκατομμύριο Ευρώ. Το 2008 μειώθηκαν στα €316 εκατομμύρια ημερησίως, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μετά βίας ξεπερνούσαν τα €100 εκατομμύρια καθημερινά. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, το ύψος των καθημερινών συναλλαγών είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, προσεγγίζοντας τα €230 εκ …Τους τελευταίους δυο μήνες, ο όγκος συναλλαγών έχει εκτιναχθεί στα 58 εκατομμύρια τεμάχια την ημέρα, 22% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2007, γεγονός που καθιστά, μέχρι σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ως το πιο παραγωγικό στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών…Η Ελληνική αγορά, στα μέσα Μαρτίου, είχε φτάσει να χάνει περίπου 72% της αξίας της μέσα σε 16 μήνες. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει σχεδόν 50%, και σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο 28% ψηλότερα από την αρχή του 2009»

Κλείνοντας, μίλησε για ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εργασίας- τα οποία εμπεριέχουν κινδύνους: «Οι κυβερνήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια αυτά, θα προσφύγουν στο δανεισμό ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αύξησης των φόρων και μείωσης των δαπανών. Ειδικά οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν υψηλά ελλείμματα ή και χρέος, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις ενώ, υπό αυτές τις συνθήκες, η πιστοληπτική ικανότητα αρκετών ευρωπαϊκών κρατών θα επιδεινωθεί. Αυτό που προέχει, όμως, είναι η ανάκτηση της χαμένης ψυχολογίας και η επάνοδος σε περιβάλλον εμπιστοσύνης ότι οι οικονομίες των χωρών και οι επιχειρήσεις τους θα ξαναβρούν το δρόμο τους» .