Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Πάνω από 3 δισ. ευρώ το κόστος της γρίπης

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο κ. Νίκος Μανιαδάκης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σε περίπτωση που νοσήσει το 40% του ελληνικού πληθυσμού, τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν κατά 125 εκατομμύρια ευρώ για τη νοσηλεία, σε φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις θα δαπανηθούν άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού θα χρειαστούν άλλα 150 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι το κάθε εμβόλιο κοστίζει 7 ευρώ και χρειάζονται 2 δόσεις.

Οπως εξηγεί ο κ. Μανιαδάκης από τους Ελληνες που θα κολλήσουν, το 1% θα χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη και από αυτούς το 5-10% θα χρειαστεί να ενταχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η δραματική επίπτωση όμως στην ελληνική οικονομία θα προκύψει από τις χαμένες εργατοώρες. Σε 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος απώλειας της παραγωγικότητας αν το 40% των εργαζομένων απουσιάσει από τις δουλειά του για πέντε 9 ημέρες, λόγω της γρίπης . Μέρος αυτής της απώλειας παραγωγικότητας θα επιβαρύνει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Οι μόνες ευνοημένες από την πανδημία είναι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που θα διαθέσουν τα εμβόλια . Ηδη στα ταμπλό των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων χρηματιστηρίων οι μετοχές τους κατέγραψαν εντυπωσιακά κέρδη ενώ τους πρώτους τρεις μήνες αναμένεται να κερδίσουν από τη διάθεση των εμβολίων, των αντιικών και των άλλων φαρμάκων σε όλο τον κόσμο 10 δισ. δολάρια κόστος που θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τα ταμεία .

3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως

Ομως το κόστος αν δεν καταπολεμήσουμε τη γρίπη θα φτάσει σε αστρονομικά ύψη . Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες θα υπερβούν τα 3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως από τη μείωση της παραγωγικότητας , τη νοσηλεία , το κλείσιμο των σχολείων, την αποφυγή ταξιδιών και των συναθροίσεων σε γήπεδα και θέατρα.

Η ίδια ανησυχία όμως για το κόστος της νέας γρίπης επικρατεί σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας ,το οικονομικό κόστος της πανδημίας μπορεί να φτάσει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του νέου κύματος που όλοι αναμένουν το φθινόπωρο, από το 0,7% έως το 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χώρας.

Η χαμηλότερη εκτίμηση (το 0,7% του ΑΕΠ) αφορά μια επιδημία ανάλογη με εκείνη της «γρίπης του Χονγκ Κονγκ» του 1968, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 750.000-1.000.000 άνθρωποι.

Η πλέον δυσοίωνη εκτίμηση (το 4,8% του ΑΕΠ) παίρνει ως δεδομένο πως η πανδημία της νέας γρίπης θα είναι ανάλογη με εκείνη της ισπανικής γρίπης την περίοδο 1918-1919, όταν είχε νοσήσει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, και είχαν χάσει τη ζωή τους 30-60 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Βρετανικό κέντρο μελετών Οxford Εconomics, το οποίο τις τελευταίες μέρες προέβλεψε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5%, ήτοι απώλεια 2.500 δισ. δολαρίων, πλήγμα δυόμισι φορές ισχυρότερο από την ύφεση που αναμένει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.