Ο καύσωνας έφερε ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρισμού όλων των εποχών για Σάββατο και Κυριακή, χωρίς να λείψουν οι καθιερωμένες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές, κυρίως στην Ανατολική Αττική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. το Σάββατο που πέρασε η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρισμού έφτασε το μεσημέρι τα 9.630 μεγαβάτ σε ισχύ, δημιουργώντας νέο ρεκόρ κατανάλωσης όλων των εποχών για την συγκεκριμένη μέρα.
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή μία αιχμή της τάξης των 9.780 μεγαβάτ το μεσημέρι, η οποία ήταν και συνολικά η μεγαλύτερη φέτος, ενώ σε ανάλογα επίπεδα αναμένουν οι άνθρωποι του ΔΕΣΜΗΕ να κινηθεί και σήμερα η κατανάλωση ρεύματος. Οι ίδιοι θεωρούν ότι εάν προχτές δεν ήταν Σάββατο αλλά μία καθημερινή εργάσιμη ημέρα, η αιχμή θα μπορούσε να φτάσει και τα 10.500 μεγαβάτ.
Το γεγονός, πάντως, ότι φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, σαφώς ξεκινάμε από χαμηλότερη βάση σε σχέση με άλλες χρονιές, δημιουργεί μία μεγαλύτερη ασφάλεια στο σύστημα, το οποίο πάντως είναι θωρακισμένο και με την σημαντική παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και με τις εισαγωγές από τα βόρεια σύνορα.
Είναι γνωστό ότι από τον Οκτώβριο και μετά στη βιομηχανία έχει καταγραφεί, σημαντική πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, η οποία έχει ξεπεράσει και το 20% κάποιους μήνες σε ετήσια βάση, λόγω των περικοπών στην παραγωγή στις οποίες έχει οδηγήσει η κρίση.
Για παράδειγμα τον Ιούνιο οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κατανάλωσαν περίπου 17,5% λιγότερο ρεύμα ή 112 χιλιάδες μεγαβατώρες λιγότερες σε ετήσια βάση. Με άλλα λόγια, μία …Μεγαλόπολη 3 λιγότερη, μα βάση την παραγωγής της συγκεκριμένης μονάδας της ΔΕΗ κατά την τρέχουσα περίοδο.
Στα θετικά της περιόδου, το γεγονός ότι το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ, με εξαίρεση την μικρότερη μονάδα της Πτολεμαϊδας (Λιπτολ 2) είναι διαθέσιμο αυτές τις ημέρες. Για τεχνικοοικονομικούς λόγους, δεν λειτουργούν η μονάδα της ΓΕΚ Τέρνα αλλά και της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, θυγατρικής των Ελληνικών Πετρελαίων.
Εισαγωγές και νερά
Επιπλέον, από τα βόρεια σύνορα (Βουλγαρία – Σκόπια – Αλβανία) οι εισαγωγές έφτασαν το Σάββατο τα 1.100 με 1.200 μεγαβάτ ενώ υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουν τα 1.350 μεγαβάτ. Σε περιόδους δε ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, ενεργοποιείται - εφόσον υπάρχει διαθέσιμη ισχύ προς μεταφορά - και η υποβρύχια διασύνδεση, μέσω της οποίας το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο εξαγωγές προς την γειτονική χώρα.
Αυτήν την περίοδο, πάντως, το υποβρύχιο καλώδιο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, ενώ ουδέποτε έχει ενεργοποιηθεί, επισήμως για τεχνικούς λόγους, το πρωτόκολλο ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είχε υπογραφεί πέρσι τέτοια εποχή με την Τουρκία και, μάλιστα, σε υπουργικό επίπεδο.
Και, βεβαίως, η πολύ καλή από πλευράς βροχών χρονιά έχει δώσει την δυνατότητα στο σύστημα να παίρνει ακόμη και 2.200 μεγαβάτ από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ σε 24ωρη βάση. Για δε τις αιχμιακές ώρες, η ισχύς από τα υδροηλεκτρικά μπορεί να φτάσει τα 2.700 μεγαβάτ, το δε Σάββατο προσέγγισε τα 2.000 μεγαβάτ στην αιχμή.
Ας μην παραβλεφθεί το γεγονός ότι φέτος λειτουργούν 70.000 κλιματιστικά με καλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με πέρσι. Η εξέλιξη οδηγεί σε εξοικονόμηση της τάξης των 25 γιγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο ήταν απούσες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών (άπνοια) σε καμία ώρα της ημέρας δεν έδωσαν πάνω από 90 μεγαβάτ.
Κυβερνητικό «ΟΧΙ» σε αυξήσεις τιμολογίων
«Εχω πει και το επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να αυξηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το υπουργείο Ανάπτυξης, άλλωστε, είναι αυτό που παίρνει τις αποφάσεις»,
Τάδε έφη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του την Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα» σε σχέση με την προετοιμαζόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, από την διοίκηση της οποίας βγαίνει «κλίμα» περί αυξήσεων στις μεσαίες καταναλώσεις και στις βιομηχανίες και περί μείωσης στους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές και στα εμπορικά τιμολόγια, όπου η ΔΕΗ χάνει πελάτες.
Το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει την προηγούμενη Κυριακή τους σχεδιασμούς Αθανασόπουλου και για το «κοινωνικό τιμολόγιο», η εφαρμογή του οποίου θα είχε ως αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε αυξήσεις περίπου 600.000 καταναλωτές, έναντι 2,5 εκατ. καταναλωτών, των οποίων οι λογαριασμοί δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια!
Και σε αυτό το θέμα, όμως, ο κ. Χατζηδάκης …έκοψε την όρεξη της Χαλκοκονδύλη «αναφέροντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητήσει κανείς το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου. Όλα αυτά θέλουν αρκετή μελέτη για να μην έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται».
Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο μάνατζερ της ΔΕΗ πηγαίνει για το …ένα στο εκατομμύριο!