«Οποιος υιοθετεί την ιστορία σου, είναι σαν να σου παίρνει την ταυτότητα». Με αυτήν τη φράση ο Σέρβος πρόεδρος Μπ. Τάντιτς θέλησε να εκφράσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αποστροφή του για την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται από τα Σκόπια, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος.
Παρά το γεγονός ότι η Σερβία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη FYROM με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο πρόεδρος της Σερβίας μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση των Σκοπίων, στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.
«Ακατάλληλη»
Ο κ. Τάντις εξήγησε στον Ελληνα Πρόεδρο ότι η Σερβία ναι μεν αναγνώρισε τη FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική ταυτότητα και ιστορία. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της σκοπιανής κυβέρνησης «κωμικοτραγική» και την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα αυτό «ακατάλληλη».
«Η αρχαία μακεδονική ιστορία ανήκει στην Ελλάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στην Ελλάδα», είπε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι ουδείς στη Σερβία διανοήθηκε να σκεφτεί ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Σλαβομακεδόνας.
Πρόσθεσε ακόμη πως η αρχαία ονομασία της Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τη γεωγραφική περιοχή.
Ο πρόεδρος της Σερβίας έδειξε να κατανοεί απόλυτα την ενόχληση που αισθάνονται οι Ελληνες με τη στάση των Σκοπίων, λέγοντας στον Κ. Παπούλια ότι ανάλογη παραχάραξη της ιστορίας επιχειρείται και από τους Αλβανούς στο Κόσοβο, όπου θέλουν να εμφανίζουν ως δικά τους τα σερβικά μοναστήρια.
Η ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση του Σέρβου προέδρου, στην κατ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων, εκτιμάται ότι αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης προς τη χώρα μας η οποία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και στέκεται σταθερά στο πλευρό της πολύπαθης χώρας του.
Ωστόσο, ο κ. Τάντιτς δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα αυτό στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρόεδροι προς τον Τύπο, ενώ ο Κ. Παπούλιας υπογράμμισε την απόφαση της χώρας μας να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Διεμήνυσε μάλιστα στη FYROM πως «η Ελλάδα αναμένει από την πολιτική ηγεσία της να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της».
Πορεία προς την ΕΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη θετική στάση της Ελλάδας προς τη Σερβία, τονίζοντας την αναγκαιότητα να γίνει μέλος της ΕΕ. «Πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση που δικαιωματικά της ανήκει», είπε, ενώ αναφερόμενος στο Κόσοβο επανέλαβε πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων: «Λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους».