Σε αφαίμαξη ενός βασικού μηνιαίου μισθού των 655 ευρώ μεταφράζεται η ετήσια επιβάρυνση που θα υποστεί ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό, λόγω της πρόσφατης φοροεπιδρομής σε βενζίνη και κινητά τηλέφωνα.
Οσον αφορά τα τρόφιμα, σήμερα ο Ελληνας καταναλωτής πληρώνει 3.846 ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο (ή 290 ευρώ/μήνα) σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη του 2004. Το «καλάθι της νοικοκυράς» έγινε ακριβότερο κατά 36% στο διάστημα 2004-2009.
Οι αυξήσεις τιμών εδώ φθάνουν το 100% και σε κάποια προϊόντα έως και το 170%.
Αφαίμαξη ενός μισθού από τη φοροεπιδρομή
Στον διπλό πέλεκυ της ακρίβειας -κράτους και κερδοσκόπων- αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επί της Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Οι ετήσιες επιβαρύνσεις, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, μόνο από τις αυξήσεις σε καύσιμα και κινητά ξεκινούν από 86 ευρώ για τον νέο της γενιάς των 700 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 402 ευρώ για ένα ζευγάρι συνταξιούχων, τα 655 ευρώ για μια μικρομεσαία οικογένεια και τα 976 ευρώ για μια οικογένεια της μεσαίας τάξης.
Η ακρίβεια
Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά όχι μόνον παραμένει αμείωτη σε μια περίοδο κρίσης που χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, τα νοικοκυριά βιώνουν όλο και πιο έντονα την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον, αλλά και επιπλέον το κράτος έρχεται μέσω των άδικων και ισοπεδωτικών έμμεσων φόρων να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι του στην τσέπη των πολιτών.
Το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους χαμηλοσυνταξιούχους, το παίρνει πίσω και με το παραπάνω με αυτά ακριβώς τα μέτρα, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε πως σε αυτό το πακέτο αφαίμαξης του οικογενειακού προϋπολογισμού έρχονται να προστεθούν δυστυχώς και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του ΥΠΑΝ.
Σύμφωνα με την τακτική τριμηνιαία έρευνα τιμών που πραγματοποιεί ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και τους τελευταίους μήνες, από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα, που η κυβέρνηση κάνει λόγο είτε για καθολικό πάγωμα είτε για μειώσεις τιμών, σημειώθηκαν αυξήσεις που ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος του καλαθιού κατά 17 ευρώ, από τα 1.073 στα 1.090 ευρώ.
Συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα το κόστος του καλαθιού των 85 προϊόντων που παρακολουθεί ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ έχει αυξηθεί κατά 36,3%, από τα 800 στα 1.090 ευρώ.
«Το πάγωμα των τιμών για το οποίο καυχάται η κυβέρνηση και όντως σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα σημειώνεται, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τις τεράστιες και αδικαιολόγητες αυξήσεις που είχαν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα η χώρα μας να διαθέτει ακόμη και σήμερα το ακριβότερο καλάθι τροφίμων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΟΟΣΑ στους σχετικούς πίνακες του Οργανισμού, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Από τα 85 προϊόντα που παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, μόλις σε 3 υπάρχει πραγματική μείωση τιμών σε σχέση με το 2004. Στα υπόλοιπα 82 οι σωρευτικές αυξήσεις προσεγγίζουν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 100% (έως και 170%)».
Για το ΤΕΜΠΜΕ
Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που συζητείται στη Βουλή και αφορά το ΤΕΜΠΜΕ είπαν ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης Φιλ. Σαχινίδης καθώς: «Οδηγεί ουσιαστικά στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, την καταστρατήγηση του θεσμικού του ρόλου ως οργανισμού εγγυοδοσίας, αλλά και τη σημαντική απομείωση της δημόσιας περιουσίας. Οι ρυθμίσεις που εισηγείται το νομοσχέδιο είναι άτοπες, αντίθετες με τη διεθνή πρακτική σε αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει την έγκριση της Ε.Ε. καθώς βρίσκονται σε απόκλιση με το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες περί ανταγωνισμού».
Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει επικριτικά τις διατάξεις της ρύθμισης:
Η αύξηση κατά 80 εκ. ευρώ, από 36 εκ. ευρώ σε 116 εκ. ευρώ, του ποσού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιδότηση επιτοκίου των δανείων που παρέχονται με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, έχει στόχο να καλύψει υπερβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αφού η έγκριση από την Ε.Ε. ήταν μέχρι 36 εκ. ευρώ.
Τα πρόσθετα 80 εκ. ευρώ τοποθετούνται για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις επιτοκίου των δανείων κεφαλαίου κίνησης που χορήγησε το Ταμείο στην Α φάση (δάνεια κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου που χορηγήθηκαν μέχρι τον Απρίλιο 2009).