Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Άρση κυρώσεων κατά της Κούβας ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καλεί την Τετάρτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να άρει ορισμένες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας και να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάργηση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στη νήσο επί σχεδόν μισό αιώνα.

Ο νόμος περί συναλλαγής με τον εχθρό, μια ακόμα σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, παύει να ισχύει την 14η Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει την δυνατότητα να παρατείνει την ισχύ του για άλλον ένα χρόνο ή να τον καταργήσει.

«Είναι η τέλεια ευκαιρία για τον πρόεδρο Ομπάμα να αποστασιοποιηθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί το εμπάργκο», όπως αναφέρει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνησίας Αϊρίν Χαν σε ανακοινωθέν της.

«Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας είναι ανήθικο και πρέπει να τερματιστεί», προσθέτει η Χαν και τονίζει ότι «εμποδίζει εκατομμύρια Κουβανούς να επωφεληθούν από ζωτικής σημασίας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό κεφαλαιώδους σημασίας».

Ο Ομπάμα έκανε βήματα για την αποκατάσταση καλύτερων σχέσεων με την Αβάνα αφότου διαδέχθηκε τον Τζορτζ Ου. Μπους τον Ιανουάριο, καταργώντας ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά τα ταξίδια και την αποστολή εμβασμάτων στην Κούβα από Κουβανοαμερικανούς που έχουν συγγενείς στη νήσο.

Όμως έχει συνδέσει την άρση του εμπάργκο -που η κυβέρνηση της Κούβας θεωρεί πηγή πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νήσος- με την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων» και τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει κάνει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει για όλα με την Ουάσινγκτον, ωστόσο αποκλείει μονομερείς πολιτικές παραχωρήσεις ή την επάνοδο του καπιταλισμού. Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται η ΜΚΟ απαγορεύει κάθε είδους εμπορική ή χρηματοοικονομική συνδιαλλαγή, με την Κούβα.

Σε έκθεσή της που τιτλοφορεί «Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας: Οι συνέπειές του στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα» (The U.S. embargo against Cuba: Its impact on economic and social rights), η Αμνηστία τονίζει πως τα μέτρα εμποδίζουν την Κούβα να εισάγει φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και τεχνολογία για να αντιμετωπίσει σοβαρές ασθένειες και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα δημόσιας υγείας που έχει καταρτίσει.

Επικαλούμενη στοιχεία της UNICEF, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, η ΜΚΟ αναφέρει πως 37,5 των παιδιών κάτω των τριών ετών έπασχαν από αναιμία που σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου το 2007.

Το εμπάργκο εμποδίζει επίσης έργα συντήρησης και βελτίωσης σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα φροντίδας για τους ηλικιωμένους, όπως ανέφερε η Οργάνωση.