Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Με στρατιωτική πειθαρχία γιόρτασε το κινεζικό καθεστώς την είσοδό του στην 7η δεκαετία του

Με οκτώ χιλιάδες απόλυτα πειθαρχημένους παρελαύνοντες στρατιωτικούς - στο «βήμα της χήνας»-, 100.000 παρελαύνοντες πολίτες, τεράστια πορτρέτα του Μάο Τσε Τουνγκ, νέους διηπειρωτικούς πυραύλους, άρματα μάχης, άρματα επίδειξης, 60 κανονιοβολισμούς και έναν ουρανό γεμάτο αμέτρητα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, γιόρτασε χθες η Κίνα τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της, σε ένα σόου που ξεχείλιζε από εθνική αυτοπεποίθηση. Ακόμη και ο ήλιος, που όλα έδειχναν ότι θα κρυβόταν για μία ακόμη ημέρα πίσω από το πυκνό φωτοχημικό νέφος του Πεκίνου, συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις- αφού βεβαίως οι οργανωτικοί Κινέζοι φρόντισαν αποβραδίς να βομβαρδίσουν και να εξαφανίσουν, χρησιμοποιώντας 18 αεροσκάφη, τα σύννεφα με έναν συνδυασμό ιωδιούχου αργύρου και ξηρού πάγου.

Η χθεσινή, πανηγυρική παρέλαση στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου, ενώπιον της κομματικής ελίτ και εκατοντάδων ξένων επισήμων, ήταν ένα άρτια οργανωμένο, πανάκριβο υπερθέαμα υψηλής τεχνολογίας, σχεδιασμένο να καταδείξει όχι μόνο την ενότητα και τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, αλλά και τη συνεχή ενδυνάμωσή της στο διεθνές πολιτικοοικονομικό σκηνικό. Το μήνυμα ήταν προφανές: «Η Κίνα θα είναι η υπερδύναμη του 21ου αιώνα».

Ηδιάσημη πλατεία μετατράπηκε από τον σκηνοθέτη Ζαν Γιμού σε μια hi-tech σκηνή και οι άνθρωποι σε ρομπότ: ακόμη και ο ρυθμός του βηματισμού της χήνας ελέγχθηκε με μαθηματική ακρίβεια στα 116 βήματα ανά λεπτό! Αποκορύφωμα, τα εξήντα αυτοκινούμενα «διοράματα», τεράστιες πλατφόρμες με υπερκατασκευές που ιστορούσαν διάφορα στάδια της εξέλιξης της χώρας, από τις πρώτες συνεταιριστικές φάρμες- πλήρεις με... μοντέλα αγελάδων σε φυσικό μέγεθος!- ως και το «ολυμπιακό» άρμα, φορτωμένο με ένα τέλειο μοντέλο της «Φωλιάς του Πουλιού», του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου.

Μεγάλος απών στο θέαμα ήταν ο πραγματικός πρωταγωνιστής του κινεζικού θαύματος: ο μέσος κινέζος πολίτης, ο οποίος, «για λόγους ασφαλείας», διατάχτηκε να παρακολουθήσει τις γιορτές από την τηλεόρασή του, αδειάζοντας πειθήνια την πολύβουη μεγαλούπολη. Ενας γιγαντιαίος κλοιός ασφαλείας απέκλειε τον λαό του Πεκίνου από κάθε συμμετοχή στην κλειστή γιορτή, προφανώς λόγω του φόβου να αμαυρωθεί ο θρίαμβος από κάποια «ανεξέλεγκτη» εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Ακόμη και οι κάτοικοι που έτυχε να ζουν κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης, στη λεωφόρο Σανγκάν, άκουσαν χθες με έκπληξη τους αστυνομικούς να τους διατάζουν με τηλεβόες να μην κρυφοκοιτούν από τα παράθυρά τους. Ολο το κέντρο του Πεκίνου αποκλείστηκε για τους απλούς θνητούς, καταστήματα και επιχειρήσεις «σφραγίστηκαν» για τις ανάγκες της ημέρας, ενώ και ο διεθνής αερολιμένας παρέμεινε κλειστός διά παν ενδεχόμενο.

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο - συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο, τον προκάτοχό του Ζιανγκ Ζεμίν και άλλα ανώτατα στελέχη του κόμματος και του στρατού- πρωταγωνίστησε στις τελετές της Τιανανμέν, φορώντας ένα γκρίζο «μαοϊκό» κοστούμι, όπως εκείνα που φορούσε άλλοτε ο «μεγάλος τιμονιέρης». Εκφώνησε μια πανηγυρική ομιλία για το «λαμπρό μέλλον» της Κίνας, από το ίδιο ακριβώς σημείο όπου την 1η Οκτωβρίου του 1949 είχε μιλήσει ο Μάο. Στη συνέχεια, επιθεώρησε τα στρατεύματα τα οποία είχαν παραταχθεί κατά μήκος της λεωφόρου Σανγκάν, περνώντας μπροστά από τους στρατιώτες μέσα σε μια μαύρη λιμουζίνα.

Στη στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά συστοιχίες των νέου τύπου διηπειρωτικών πυραύλων της Κίνας, τύπου «Dongfeng 31», ικανών να μεταφέρουν, σύμφωνα με τους υπερήφανους σχολιαστές της κρατικής τηλεόρασης, «πυρηνικές κεφαλές σε στόχους πάνω από 10.000 χιλιόμετρα μακριά».

Περνάει ο στρατός, της πατρίδας φρουρός...
Η Κίνα βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης στρατιωτικής ανασυγκρότησης στην ιστορία της. Το πρόγραμμα προβλέπει μεν τη μείωση του στρατού ξηράς κατά σχεδόν 700.000 άτομα, αλλά ταυτοχρόνως προβλέπει τη θεαματική ενίσχυση, σε έμψυχο και άψυχο υλικό, του ναυτικού και της αεροπορίας, δίνοντας έμφαση σε οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Υπολογίζεται ότι το συνολικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ξεπερνά σήμερα τα 2,3 εκατομμύρια άτομα.

«Ολο αυτό έγινε για τους ηγέτες,για να δείξουν στον λαό και στον υπόλοιπο κόσμο πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο» σχολίασε ο Ζανγκ Μινγκ, ένας γνωστός κινέζος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν (Πανεπιστήμιο του Λαού) στο Πεκίνο. «Οι απλοί άνθρωποι σίγουρα αισθάνονται ενθουσιασμό και εθνική υπερηφάνεια, αλλά, σε τελική ανάλυση, ο λαός δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις» συμπλήρωσε. Στον πρωτεύοντα επικοινωνιακό στόχο της επίδειξης ισχύος και αισιοδοξίας, η κινεζική ηγεσία πέτυχε χθες απόλυτα. Οσον αφορά όμως το πραγματικό διακύβευμα, δηλαδή την ανάγκη άμεσης γεφύρωσης των τρομερών κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, που νομοτελειακά συνόδευσαν το «οικονομικό θαύμα» της τελευταίας εικοσαετίας, το ΚΚΚ δεν δείχνει να έχει αλλάξει τον μονολιθικό τρόπο σκέψης του.