Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Εικόνες Αποκάλυψης στην Ινδονησία

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις διάσωσης για να βρεθούν οι πολλές εκατοντάδες ανθρώπων που διέμεναν στα ξενοδοχεία της Παντούνγκ, τα οποία κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

«Υπάρχουν περίπου έξι ξενοδοχεία σε αυτό τον δρόμο. Πιστεύουμε ότι περίπου εκατό άνθρωποι είναι θαμμένοι στα ερείπια κάθε ενός από αυτά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού. «Χρησιμοποιούμε μηχανήματα οικοδομών για να καθαρίσουμε τα ερείπια και ελπίζουμε στην συνέχεια να σώσουμε και τυχόν επιζώντες», πρόσθεσε.

Ένα από τα ξενοδοχεία, το Αμπαγάνγκ, είναι εντελώς κατεστραμμένο. Ο διευθυντής του Σαράνα Αζι, δήλωσε ότι μόνο περίπου δέκα ένοικοι κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το ξενοδοχείο, το οποίο την Τετάρτη φιλοξενούσε δύο συνέδρια με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες το καθένα.

Στρατιώτες, αστυνομία, διασώστες και εθελοντές σκάβουν, πολλές φορές και με τα γυμνά τους χέρια, στα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν αναζητώντας σημάδια ζωής. «Έχουμε μεγάλη ανάγκη από επιπλέον μηχανήματα, γιατί πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους ερειπίων», είπε ο Ζουλ Αλιμάν, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της δυτικής Σουμάτρα. «Έχουμε λίγα μηχανήματα και η μετακίνησή τους από την μία περιοχή στην άλλη δεν είναι εύκολη», πρόσθεσε.

Καθώς έχουν καταρρεύσει πολλά κτήρια, οι διασώστες δεν έχουν αρχίσει ακόμα να ψάχνουν για επιζώντες σε αρκετά από αυτά, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, αφήνοντας πολλούς εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Ελπίδες κάτω από τα χαλάσματα

Την Παρασκευή τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανή μία νεαρή γυναίκα από τα συντρίμμια σχολικού κτηρίου, το οποίο κατέρρευσε. Η γυναίκα ήταν εγκλωβισμένη στα χαλάσματα επί 40 ώρες. Χρειάστηκε να κατασκευαστεί σήραγγα ανάμεσα στα συντρίμμια ώστε οι διασώστες να μπορέσουν να πλησιάσουν την Σαρί, 21 ετών, φοιτήτρια της σχολής ξένων γλωσσών STBA Prayoga.

Η οικογένεια της Σούτσι, μίας άλλης γυναίκας που έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια του σχολείου, εξακολουθεί να αναμένει με αγωνία νέα από τους διασώστες για την τύχη της. Ο σύζυγός της, ο 29χρονος Τόμι Έργουινσιαχ, είπε ότι η Σούτσι βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην διασωθείσα Σαρί. Η 25χρονη Σούτσι είναι δασκάλα στο σχολείο και το ζευγάρι έχει έναν γιό 15 μηνών.

Έκκληση για βοήθεια

Η Ινδονησία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς την διεθνή κοινότητα με την υπουργό Υγείας της χώρας Σίτι Φαντιλάχ Σουπάρι να δηλώνει πως «υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια», ενώ πρόσθεσε πως τα συνεργεία διάσωσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εντοπίσουν και να ανασύρουν τα θύματα. Η Ινδονησία «χρειάζεται την υποστήριξη των ξένων χωρών και την βοήθεια συνεργείων διάσωσης», ανέφερε η ίδια.

«Πολλές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν και περιμένουν να μάθουν ποιες είναι ακριβώς οι ανάγκες», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστιάνο Λεγκόβο. «Χρειαζόμαστε φάρμακα, κουβέρτες και εξοπλισμό για τις έρευνες στα ερείπια», πρόσθεσε. Όμως «οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι ελάχιστες», δύο ημέρες μετά τον σεισμό, εκτίμησε ο Ντζαζούλι Αμπάρι, γενικός γραμματέας της ινδονησιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει στείλει στις πληγείσες περιοχές περίπου 50 άτομα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πολλά κτίρια στην πόλη Παντάνγκ κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι κανόνες οικοδόμησης τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ελαστικοί αν και η περιοχή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή ζώνη.

Οι αρχές της Σουμάτρα ανακοίνωσαν πως ο επίσημος απολογισμός είναι 777 νεκροί, αλλά πιστεύουν ότι «πολλές χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανόν να έχουν χάσει τη ζωή τους». Το πρόβλημα είναι «ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθος των ζημιών», τόνισε ο Σεμπαστιάν Φεσνό, από την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. «Σε ορισμένες ζώνες το 80% των σπιτιών έχει καταστραφεί, σε άλλες το 40%», είπε. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πολλές συνοικίες και χωρία. Ακόμα ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ρεύμα. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπανγκ Γιουνχογίονο επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την περιοχή, θέλοντας να δείξει την άμεση κινητοποίηση του κράτους.

Εν τω μεταξύ, ο καταστροφικός σεισμός στη Σουμάτρα είχε προβλεφθεί εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Η πόλη Παντάνγκ στη δυτική Σουμάτρα, περίπου 400 χιλιόμετρα από την Σιγκαπούρη και 850 χιλιόμετρα από την Τζακάρτα, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς περιοχές: το Μεγάλο Ηπειρωτικό Ρήγμα της Σουμάτρας και την ωκεανική ζώνη καταβύθισης που συνδέει την ινδο-αυστραλιανή και ευρασιατική τεκτονική πλάκα. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός πολύ μεγάλου σεισμού που απειλεί την ευρύτερη περιοχή με ένα εκατομμύριο κατοίκους.