Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Με τους Έλληνες για την Ελλάδα Συνέντευξη του Χρήστου Χαρίτου στο περιοδικό «Re-Port»

Μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών πολύς λόγος γίνεται για το αν θα έπρεπε η χώρα να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Πως κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού; Ήταν αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες;

Νομίζω ότι δικαιώνεται η ρήση του Γιώργου Καρατζαφέρη ότι «ο Καραμανλής κουβαλάει στις πλάτες του τον Παπανδρέου για την εξουσία». Διότι περί αυτού πρόκειται. Ο κ. Καραμανλής υπό το βάρος της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβερνήσεώς του οδήγησε την χώρα σε εκλογές. Οι αιτιάσεις για την λαϊκιστική ρητορεία του ΠΑΣΟΚ, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή, δεν πείθουν κανέναν.

Όχι επειδή δεν είναι αλήθεια, αλλά διότι το πρόβλημα ήταν η αδυναμία της Ν.Δ. να κυβερνήσει με ένα πολιτικό σχέδιο. Αν ο κ. Καραμανλής έπαιρνε τις πρωτοβουλίες που χρειαζόταν η χώρα, αν ερχόταν σε σύγκρουση με τις συντεχνίες που στήριζαν ένα διεφθαρμένο κράτος και μία ανίκανη δημόσια διοίκηση, τότε δεν θα έδιδε κανένα περιθώριο ελιγμών στο ΠΑΣΟΚ.

Μιας και το διακύβευμα αυτών των εκλογών ήταν η οικονομία, πως πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί η χώρα για την έξοδο από την κρίση;

Η ΝΔ εκφράζει έναν κρατικοδίαιτο φιλελευθερισμό. Επί 6 έτη δεν έκανε καμία διαρθρωτική παρέμβαση στην οικονομία, αύξησε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 70.000, άφησε ασύδοτες τις τράπεζες και τα ολιγοπώλια που εναρμονίζουν τις τιμές καταναλωτή, υπονομεύοντας τον ανταγωνισμό. Να θυμηθούμε την «επανίδρυση του κράτους», την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καταγγελία των νταβατζήδων;

Η ΝΔ άφησε άθικτο τον δημοσιο-υπαλληλικό κώδικα, αυτόν που προστατεύει την διαφθορά των κρατικών λειτουργών. Είδατε καμία ενέργεια κατανομής ευθυνών, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές που κάνει προς την κυβέρνηση, ο επιθεωρητής τής δημοσίας διοικήσεως κ. Ρακιντζής; Θα πρέπει να στραφούμε στην ισχυροποίηση του ιδιωτικού τομέα, της παραγωγής, των εμπόρων και των μικρών επιχειρήσεων. Ο κρατισμός δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα.

Για μια ακόμα φορά, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, είδαμε το περιβάλλον να καταστρέφεται και την ποιότητα της ζωής μας να υποβαθμίζεται. Είναι προφανές, κατά τη γνώμη μου, ότι το 99% των πυρκαγιών είναι καλά οργανωμένα σχέδια εμπρηστών με απώτερο σκοπό το κέρδος. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει για να σταματήσει αυτό το κακό;

Να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της. Να εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα μέσα την πυροσβεστική και τις δασικές υπηρεσίες. Να υπάρχουν ζώνες πυροπροστασίας, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε κανένα δένδρο μέσα στα δάση. Καλύτερα ένα δένδρο λιγότερο, παρά χιλιάδες στρέμματα λιγότερα. Να υπάρχουν οι υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικά μέσα. Να εποπτεύεται σωστά η τοπική αυτοδιοίκηση, αν χρησιμοποιεί τους πόρους που λαμβάνει από το κράτος για την δασική προστασία. Να ανακηρυχθούν τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Αττικής σε εθνικούς δρυμούς, για να τα περισώσουμε. Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση μας λείπει.

Για ποιό λόγο θα πρέπει να ψηφίσει κάποιος το κόμμα σας και εσάς προσωπικά;

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αποτελεί την μοναδική πολιτική δύναμη που συνταιριάζει το εθνικό με το κοινωνικό. Τον πατριωτισμό με την κοινωνική αλληλεγγύη. Εμείς πιέσαμε για να αποσυρθεί το απαράδεκτο βιβλίο Ιστορίας της κ. Ρεπούση. Εμείς αναγκάσαμε τον κ. Καραμανλής να θέσει το βέτο για τα Σκόπια στο Βουκουρέστι. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομεταναστεύσεως. Εμείς ήρθαμε σε σύγκρουση με τις ιδεοληψίες της Αριστεράς στην Ελλάδα. Εμείς μιλήσαμε για τα καρτέλ των τραπεζών και ότι δεν πρέπει να βγαίνουν στον πλειστηριασμό τα σπίτια για λίγες χιλιάδες ευρώ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γ.Καρατζαφέρης, ο ΛΑ.Ο.Σ. εκφράζει την «ρήξη και την ανατροπή».

Όσον αφορά εμένα, εγώ αγωνίζομαι με συνέπεια στον πατριωτικό χώρο εδώ και 25 χρόνια, από μαθητής. Για να υπάρξει ένα Πατριωτικό Κίνημα, ένα κίνημα που θα υπερασπισθεί τις εθνικές αξίες και το δημόσιο συμφέρον. Για να επανέλθει η ηθική στην πολιτική. Για να ασχοληθούν και πάλι οι πολίτες με τον «δημόσιο χώρο» και όχι να ιδιωτεύουν, αφήνοντας την πολιτική στις δυνάμεις της ιδιοτέλειας, της παρακμής και της φαυλοκρατίας.

Πριν 2 χρόνια οι πολίτες του Πειραιώς και των νησιών της Α’ Πειραιώς με ψήφισαν ως Α’ επιλαχόντα βουλευτή. Οι συναγωνιστές μου στον ΛΑ.Ο.Σ. τον Ιούλιο με εξέλεξαν στο συνέδριό μας στις πρώτες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό αποτελεί τιμή, αλλά και ευθύνη. Πιστεύω ότι η ιδεολογική και πολιτική μου διαδρομή έως σήμερα μπορεί να εγγυηθεί και την μελλοντική μου πορεία. Το κεντρικό μου μήνυμα σε αυτές της εκλογές είναι «Με τους Έλληνες για την Ελλάδα». Σε αυτούς απευθύνομαι και αυτοί θα αποφασίσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στην νέα βουλή.

Ποιά κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την Α' Πειραιά και τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτά αν εκλεγείτε;

O Πειραιάς αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, που χρονίζουν και ταλανίζουν την πόλη μας για δεκαετίες. Ο Πειραιάς συρρικνώνεται, όχι μόνο δημογραφικά, αλλά πολιτιστικά, οικιστικά, οικονομικά. Το Ναυτικό Μουσείο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα η Αθηναϊκή τριήρης βρίσκεται στην κατοχή του δήμου Π. Φαλήρου, αντί να είναι στον Πειραιά. Το Αρχαιολογικό μουσείο φυτοζωεί, παρά τις άοκνες προσπάθειες των φίλων του μουσείου. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των αστικών πυλών έμεινε στα χαρτιά, ελπίζοντας μόνο στην παρουσία του Δημοτικού Θεάτρου.

Στην οικονομία, οι ναυτιλιακές εταιρίες φεύγουν συνεχώς από τον Πειραιά, ο Πύργος παραμένει αναξιοποίητος, τα Ποσειδώνια πρέπει να επαναδιεκδικηθούν από την αρχή, η ΧΡΩΠΕΙ παραμένει εστία σκουπιδιών, αφού κανείς δεν θέλει να πάρει πρωτοβουλία για την αξιοποίησή της, ο ΟΣΕ θέλει να φτιάξει υπερτοπικό εμπορικό κέντρο στον σταθμό, εξαφανίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ανεξάρτητη εμπορική δραστηριότητα σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα έχει αυξηθεί ανησυχητικά, την ώρα που η υπογεγραμμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του δήμου Πειραιώς και της ΕΛ.ΑΣ. που είχε υπογραφεί μεταξύ του τέως δημάρχου κ. Αγραπίδη και του κ. Βουλγαράκη έμεινε στα χαρτιά, με ευθύνη του δήμου. Σε όλα αυτά τα προβλήματα εγώ θα είμαι παρών. Διότι μαζί με την Ελλάδα και ο Πειραιάς πρέπει να αλλάξει σελίδα.

Αν δεν προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση είστε ανοιχτοί σε συνεργασίες;

Νομίζω ότι για να υπάρξουν αποτελεσματικές συνεργασίες θα πρέπει να υπάρχει μία ελάχιστη προγραμματική σύγκλιση. Και αυτή, προσωπικώς, δεν την βλέπω στον ορίζοντα με τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου. Από την άλλη, το Σύνταγμα επιτάσσει σε περίπτωση μη-κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας τα κόμματα να μπορούν να συνεργάζονται. Σε κάθε περίπτωση, στον ΛΑ.Ο.Σ. δεν πρόκειται να αποσπασθούμε από τις ιδέες και τις αξίες μας.

Μία τελευταία τοποθέτησή σας στους αναγνώστες του Re-Port.

Στις 4 Οκτωβρίου η Ελλάς και ο Πειραιάς προχωρούν μπροστά. Κοιτάμε το μέλλον με εμπιστοσύνη, υπερήφανοι για την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας, αλλά και έτοιμοι να συγκρουσθούμε με την παρακμή που μας άφησε ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής. Με τους Έλληνες για την Ελλάδα.

Με την ευκαιρία να ευχηθώ καλή πορεία στο περιοδικό σας, ένα περιοδικό που έλειπε από τον Πειραιά, με νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη για προσφορά. Μακάρι και στην πολιτική να συναντούσαμε τους ίδιους ανθρώπους!