Τη μείωση της σπατάλης του δημοσίου χρήματος προτείνει στη νέα κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, με συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εμφανίζεται εναρμονισμένος με τις προτεραιότητες που έχει θέσει δημοσίως ο Γιώργος Παπανδρέου για την οικονομία της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και σύγκρουση με τα συμφέροντα.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ σημειώνει ότι η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση και ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, χωρίς καθυστερήσεις και ημίμετρα, αλλά και την αντιμετώπιση ομάδων συμφερόντων, "που εκμεταλλεύονται την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια, προκειμένου να παρεμποδίσουν την πρόοδο. Διαφωνεί, εμμέσως, με την εμμονή κύκλων της Κομισιόν για σκληρή πολιτική τιθάσευσης των ελλειμμάτων, σημειώνοντας ότι οι αναγκαίες προσαρμογές πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Όσον αφορά στη "συνταγή" για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές νόρμες, ο Γ. Προβόπουλος εκτιμά ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην περικοπή των δαπανών και όχι στην επιβολή πρόσθετης φορολογίας (σε αναλογία 2/3 και 1/3 αντίστοιχα). Όπως λέει, σχεδόν το ένα τρίτο των πόρων που διαθέτει το Δημόσιο κατασπαταλάται, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας, χωρίς να προσφέρουν τίποτε στους πολίτες.
Παράλληλα, εκτιμά ότι χρειάζεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με "τολμηρά βήματα".
"Όχι" στα γκόλντεν μπόις
Συζητώντας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ συνιστά εγκράτεια και τάσσεται κατά της χορήγησης μπόνους σε στελέχη και των "γενναιόδωρων" μερισμάτων. Αντιθέτως, συνιστά τη χρησιμοποίηση των κερδών για την ενδυνάμωση των προβλέψεων και των ιδίων κεφαλαίων. "Τελευταία παρατηρούμε διεθνώς μια τάση των τραπεζών να επανέλθουν σε τακτικές παρόμοιες με εκείνες που τροφοδότησαν την παγκόσμια κρίση", τονίζει.
Καραμανλής και Παπανδρέου γνώριζαν
Ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει αναφορά και στο παρασκήνιο των πρόσφατων εκλογών, σημειώνοντας ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου είχαν ενημερωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ, το έλλειμμα θα έκλεινε φέτος γύρω στο 12%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, το έλλειμμα υπολογιζόταν στο 6%.
Ο Γ. Προβόπουλος αναφέρει ότι ο τέως πρωθυπουργός ενημερώθηκε το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες δηλαδή πριν ανακοινώσει στο πανελλήνιο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ ο νυν πρωθυπουργός ενημερώθηκε μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου. Τονίζει ότι ήταν ευδιάκριτο ότι η πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων σταθερά επιδεινωνόταν, χαρακτηρίζοντας τις εκθέσεις της ΤτΕ για την πορεία της οικονομίας, "κραυγή αγωνίας".