Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του BBC -στη σλαβομακεδονική και αλβανική υπηρεσία, δήλωσε ότι διαφαίνεται κάποια λύση για το πρόβλημα της ονομασίας.
Ο κ. Ιβάνοφ θεώρησε ότι για να υπάρξει επιτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας χρειάζεται να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Όσον αφορά τι είδους υποχωρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος αυτή την περίοδο.
«Υποχωρήσεις είναι απαραίτητο να υπάρξουν και από τις δύο πλευρές. Γι' αυτό λέμε ότι η λύση πρέπει να αποτελέσει ένα είδος δίκαιου και συνετού συμβιβασμού και για να επιτευχθεί συμβιβασμός, η κάθε πλευρά πρέπει να υποχωρήσει όσον αφορά τις θέσεις της, προκειμένου να φθάσουμε σε μία μέση λύση που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε ότι η σχετική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
«Η διαδικασία αυτή δεν δύναται να τεθεί εκτός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο κ. Ιβάνοφ και πρόσθεσε:
«Η διαδικασία διαρκεί ήδη 16 χρόνια και το τελευταίο διάστημα, κατά κάποιο τρόπο, διαφαίνεται κάποια λύση. Κατ' αρχάς, η διαδικασία αναβλήθηκε εξαιτίας των εκλογών στη Μακεδονία. Όταν ολοκληρώθηκαν οι προεδρικές και δημοτικές εκλογές στη Μακεδονία, η διαδικασία αυτή εντατικοποιήθηκε. Κατά κάποιο τρόπο, επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ελλάδα και τώρα αναμένεται να συνεχισθεί, εκ νέου, με την ίδια δυναμική ώστε να μπορεί ο μεσολαβητής κ. Νίμιτς να προτείνει κατά κάποιο τρόπο λύση. Επειδή γνωρίζει τις θέσεις της μακεδονικής πλευράς, γνωρίζει και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ως μεσολαβητής πρέπει να εισηγηθεί την τελική πρόταση», δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε πως «για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις λάβαμε συστάσεις να μην αποκαλύπτουμε τις θέσεις μας, ώστε να μην επιφέρουμε ζημία στην όλη διαδικασία».