Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΟΗΕ: Ικανοποίηση για την πορεία του Κυπριακού

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία και καλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων «να ενισχύσουν το μομέντουμ» και «να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση της ευκαιρίας για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».

Σε προεδρική Δήλωση, που αναμένεται να αναγνωσθεί από τον προεδρεύων του Σ.Α., μόνιμο αντιπρόσωπο του Μεξικού, μετά την αποψινή συνεδρίαση του Σώματος, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επιδοκιμάζει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την πολιτική ηγεσία που επέδειξαν και καλωσορίζει ένθερμα την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί στις πλήρεις διαπραγματεύσεις και στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών».

Στην προεδρική Δήλωση «το Σ.Α. δίδει έμφαση στη σημασία, όλα τα μέρη να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά και προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, στο εγγύς μέλλον».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «το ΣΑ αναγνωρίζει πως η λύση απαιτεί την υποστήριξη και των δύο πλευρών και θα απαιτήσει την επικύρωση από τις δύο κοινότητες με χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΑ υποστηρίζει πλήρως την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ και ενθαρρύνει τον Ειδικό Σύμβουλό του να συνεχίσει να προσφέρει στους ηγέτες την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιτύχουν τη διευθέτηση».

Τέλος, «το ΣΑ επαναβεβαιώνει την πλήρη του υποστήριξη στη διαδικασία και υπογραμμίζει τα οφέλη που η επανένωση θα φέρει στο νησί».

Στο μεταξύ, στην πρωινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για τη μέχρι τώρα πορεία του διαλόγου στη Λευκωσία και δέχτηκε ερωτήσεις από αντιπροσώπους χωρών-μελών, οι οποίοι έκαναν και τοποθετήσεις για τη διαδικασία, σημειώνοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και η λύση να προκύψει από τις δυο κοινότητες.

Ο κ. Ντάουνερ, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για την αξιοποίηση αυτής της μοναδικής ευκαιρίας και να μπορέσει να διαπραγματευθεί τα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας υποστήριξε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι η Τουρκία θέλει το θέμα να διευθετηθεί», ενώ για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, τόνισε ότι «χρειάζεται μομέντουμ. Πρέπει η διαδικασία να συνεχισθεί κι όπως απέδειξαν (οι δυο ηγέτες), συναντήθηκαν 26 φορές από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Εχουν βάλει αρκετή ενέργεια στη διαδικασία, το μομέντουμ της οποίας πρέπει να διατηρηθεί. Δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να τραβήξει για πάντα. Αν διαρκέσει για πολύ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Χρειάζεται μομέντουμ, χρειάζεται να επενδύσουν σε πόρους και χρόνο και να δουν το θέμα να διευθετείται το συντομότερο».

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, του οποίου η χώρα του είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «προς χάρη της ομοφωνίας» συμφώνησε για την υιοθέτηση της Προεδρικής Δήλωσης, παρά το γεγονός, όπως είπε, διαφωνεί με «πολλά σημεία» του κειμένου.