O πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος κ. Δημήτρης Δράκος, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, του ξεκαθάρισε: «Η μη κάλυψη περίπου είκοσι χιλιάδων θέσεων στα περιφερειακά ΤΕΙ της χώρας, μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό και προξενεί την εύλογη αγανάκτησή μας για τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των παραπάνω ιδρυμάτων».
Αγανάκτησαν, λοιπόν, οι νομάρχες και θα είχαν κάθε λόγο αφού με χρήματα του φορολογουμένου ιδρύονται αυτά τα τμήματα ΤΕΙ, που πλέον μένουν στα αζήτητα από τους υποψήφιους φοιτητές. Βέβαια, ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι το εκπαιδευτικό επίπεδο των ΤΕΙ που τους προβληματίζει. Μέσω της επιστολής του προέδρου, οι νομάρχες κάνουν σαφές ότι το υπ. Παιδείας πρέπει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό της κατανομής των σχολών ανά τη χώρα και σε ουσιαστική ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ιδρυμάτων. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εισακτέων των κεντρικών ΤΕΙ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πατρών) και να δώσει θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ. Ετσι, όσοι υποψήφιοι δεν εισαχθούν σε ΤΕΙ της αρεσκείας τους, θα πρέπει -σύμφωνα με το αίτημα της ΕΝΑΕ- να μεταναστεύσουν στην περιφέρεια για να σπουδάσουν.
Το ουσιαστικό ζήτημα βέβαια είναι εάν οι ίδιοι οι υποψήφιοι θέλουν να σπουδάσουν στην περιφέρεια. Εχει υπόψιν της η ΕΝΑΕ ότι τμήμα ΤΕΙ που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με έδρα τα Γρεβενά, παρότι έχει σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο, επελέγη μόνο από έναν υποψήφιο; Τι δείχνει αυτό, αν όχι ότι οι υποψήφιοι και οι γονείς τους δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν για σπουδές στην περιφέρεια, μόνο και μόνο για να τονώσουν την τοπική οικονομία. Και εάν τελικά οι νομάρχες θέλουν σπουδαστές στα ΤΕΙ του νομού τους, γιατί δεν πιέζουν να τους δοθεί η αρμοδιότητα να κατασκευάζουν φοιτητικές εστίες για τους μετανάστες σπουδαστές, καλύπτοντας έτσι ένα ουσιαστικό έξοδο;
Η λογική του κ. Δράκου και των συναδέλφων του δείχνει πώς πραγματικά ορισμένοι τοπικοί άρχοντες αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα σπουδάσουν οι Ελληνες νέοι, σε ποιες συνθήκες, σε ποιο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το βασικό μέλημά τους είναι οι φοιτητές να ταξιδέψουν στις περιοχές τους, να νοικιάσουν τις γκαρσονιέρες τους, να καταναλώσουν στα σουπερμάρκετ, στις καφετέριες και τα σουβλατζίδικα.
Η λογική των τοπικών αρχόντων είναι ξεπερασμένη και καταστροφική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι νομάρχες μπορεί να πείθουν τους ψηφοφόρους τους ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντά τους, όμως δεν πείθουν τους γονείς. Και εν κατακλείδι, οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν να ...επαιτούν φοιτητές και σπουδαστές ή μήπως είναι καλύτερα να αναζητήσουν μια άλλη αναπτυξιακή οδό;