Αναστέλλεται προσωρινώς το πρόγραμμα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας για τον εμβολιασμό μαθητριών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά τον τραγικό θάνατο 14χρονης μέσα στο σχολείο της στο Κόβεντρι, κοντά στο Μπέρμιγχαμ.
Η άτυχη Νάταλι Μόρτον κατέρρευσε και κατέληξε αμέσως μετά τον εμβολιασμό της, ο οποίος έγινε στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης νεαρών κοριτσιών κατά της νόσου. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Οι αρχές τόνισαν ότι η αναστολή του είναι ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο», καθώς το εμβόλιο «έχει περάσει από ενδελεχείς ελέγχους» και έχει αποδειχθεί «ιδιαιτέρως ασφαλές». Ανακοίνωσαν ότι μόνον μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης θα μπορέσει να αποδειχθεί τυχόν σύνδεση του θανάτου της μαθήτριας με την πρώτη δόση του εμβολίου Cervarix της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithΚline Ρlc. Η Glaxo ανακοίνωσε την κατάσχεση της συγκεκριμένης παρτίδας εμβολίων «για προληπτικούς λόγους».
Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους Υγείας, τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων αποκάλυψαν την «ύπαρξη σοβαρής ιατρικής νόσου η οποία είναι πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο» της μαθήτριας.
«Αναμένουμε τη γνωστοποίηση περισσότερων αποτελεσμάτων, διαδικασία η οποία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι απίθανο να προκάλεσε τον θάνατο της μαθήτριας το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας» είπε ο δρ Κάρον Γκρέιντζερ .
Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας τόνισε ότι δεν σκοπεύει να ματαιώσει το πρόγραμμα εμβολιασμών, στο πλαίσιο του οποίου έχουν χορηγηθεί έως σήμερα 1,4 εκατομμύρια δόσεις του Cervarix σε κορίτσια ηλικίας 12-14 ετών.
Στη Βρετανία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σκοτώνει περισσότερες από 1.000 γυναίκες κάθε χρόνο.
Η κυκλοφορία του Cervarix έχει εγκριθεί σε 98 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, όχι όμως και στις ΗΠΑ. Τα έσοδα από τις παγκόσμιες πωλήσεις ανήλθαν το 2008 σε 232 εκατ. δολάρια (160 εκατ. ευρώ). «Τα ποσοστά ασφάλειας του εμβολίου είναι υψηλά και γι΄ αυτόν τον λόγο τα προληπτικά μέτρα έχουν περιοριστεί στη συγκεκριμένη παρτίδα» τόνισε με ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.
«Δυστυχώς κάποιοι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν αιφνιδίως για διάφορους λόγους, όπως τα καρδιολογικά προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εντελώς καλά στην υγεία τους πριν από τον αιφνίδιο θάνατο» είπε ο δρ Ντέιβιντ Ελιμαν, γιατρός του Νοσοκομείου Παίδων της Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ του Λονδίνου.