Η αστυνομία της Τουρκίας εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων συλλαμβάνοντας 40 υπόπτους, ύστερα από εφόδους, σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποκαλύφθηκε μια λίστα με 39 περιπτώσεις. Οι έμποροι οργάνων κατέβαλλαν τους «δότες» περίπου 10.000 ευρώ για ένα νεφρό, το οποίο στη συνέχεια πουλούσαν με κέρδος 150%: η τιμή στη «μαύρη αγορά» είναι 25.000 ευρώ.
Η αστυνομία βρήκε τα ίχνη των εμπόρων ύστερα από την καταγγελία κατοίκου της δυτικής πόλης Κιλατσίκ, ο οποίος παραξενεύτηκε από το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον συμπολίτες του κυκλοφορούν με ένα νεφρό διότι το άλλο το έχουν «δωρίσει». Οι αστυνομία άρχισε συστηματική παρακολούθηση υπόπτων που εμπλέκονται στο κύκλωμα και στο τέλος συνέλαβε όχι μόνον τους εμπόρους αλλά και αρκετούς «δότες», οι οποίοι απαιτούσαν να πάρουν χρήματα για τα όργανα που τους είχαν αφαιρεθεί και τα οποία, όπως φαίνεται, διέθεταν «επί πιστώσει».
Η εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ» ανέφερε ότι η αστυνομία ανακάλυψε μια λίστα που περιείχε τα ονόματα 39 δοτών οργάνων. Στον κατάλογο υπάρχουν και τα ονόματα τετραμελούς οικογένειας που περίμενε να εισπράξει το αντίτιμο της πώλησης τεσσάρων νεφρών. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι το παράνομο εμπόριο οργάνων είναι αποτέλεσμα της ανέχειας. Οι «δότες» αναζητούν κάποια χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ οι αποδέκτες αναζητούν το πολύτιμο όργανο που θα τους επιτρέψει να ζήσουν, δεδομένου ότι στην Τουρκία η «ουρά» της αναμονής για μεταμόσχευση είναι τεράστια. Πολλοί νεφροπαθείς καταφεύγουν στη «μαύρη αγορά» και για μπορέσουν να πληρώσουν παίρνουν δάνεια από τράπεζες βάζοντας υποθήκη ακόμη και το σπίτι τους.
Η αστυνομία ερευνά υποθέσεις παιδιών που έχουν εξαφανιστεί και εκφράζονται υποψίες ότι έχουν πέσει σε χέρια εγκληματιών που τα σκοτώνουν για να εμπορευθούν τα όργανά τους. Την περασμένη εβδομάδα τρία παιδιά, 6, 8 και 11 ετών, εξαφανίστηκαν στην Καισάρεια της Κεντρικής Ανατολίας και οι 1.455 αστυνομικοί που τα αναζητούν έχουν πάρει μαρτυρίες από 6.516 άτομα, έχουν ερευνήσει 1.031 αυτοκίνητα και τις κασέτες από 47 κάμερες ασφαλείας χωρίς αποτέλεσμα, συν οι έρευνες σε 1.875 κατοικίες, 147 δημόσια πάρκα, 65 τεμένη και 787 πηγάδια που παραμένουν άκαρπες.
Οι εξαφανίσεις παιδιών παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις στην Τουρκία, με τρία ακόμη κρούσματα τον περασμένο μήνα στις επαρχίες Μπολού και Ντιγιαρμπακίρ.