Tο ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν δίνει προεκλογικές υποσχέσεις και δεν έχει κρυφή ατζέντα όπως το κατηγορεί η Ν.Δ., υποστηρίζει η κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία σημειώνει ότι το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου είναι απαραίτητο για την αναθέρμανση της οικονομίας, είναι κοστολογημένο και έχουν εντοπιστεί οι πηγές χρηματοδότησής του. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τράπεζες όπως διαδίδεται, αλλά θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους. Η κ. Παπανδρέου θεωρεί «ανοικτές» πληγές της οικονομίας τον εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την έξαρση της φοροδιαφυγής και την αποδιάρθρωση της κρατικής μηχανής συνολικά. Είναι επίσης βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει από την Κομισιόν την απαραίτητη παράταση για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
• H N.Δ. σας κατηγορεί ότι έχετε «κρυφή ατζέντα» για το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσετε αν εκλεγείτε κυβέρνηση. Υπάρχουν σημεία των δράσεων που έχετε εξαγγείλει τα οποία μπορούν να ανατραπούν με βάση τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας που θα διαπιστώσετε όταν αποκτήσετε την πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης;
«Εμείς δεν έχουμε “κρυφή ατζέντα”. Η Ν.Δ. έχει κρυφά χρέη. Πριν από δέκα ημέρες μας είπαν ότι το έλλειμμα ήταν 6%, τώρα λένε 8% και αύριο ίσως ακόμη μεγαλύτερο. Συνεχίζουν παράνομα, αφού άρχισε η προεκλογική περίοδος, να σπαταλούν το δημόσιο χρήμα με χιλιάδες “τακτοποιήσεις” ημετέρων. Το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει είναι απαραίτητο για την αναθέρμανση της οικονομίας. Δεν δίνουμε προεκλογικές υποσχέσεις, το έχουμε κοστολογήσει και έχουμε πει πού θα βρούμε τα χρήματα.
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά και κινητοποίηση όλων. Eχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, όταν παραλάβαμε μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι με σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε».
• Στα μέτρα που έχετε προτείνει για την άμεση τόνωση της πραγματικής οικονομίας περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξετε να αποκτήσετε και πλήρη έλεγχο τραπεζών που είναι ιδιωτικοποιημένες και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;
«Αυτό που λέμε είναι ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα χρήματα από το πακέτο στήριξης των τραπεζών για τη διαμόρφωση κερδοφορίας. Η αγορά έχει στεγνώσει. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ρόλος τους είναι η στήριξη της αγοράς. Oτι πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και όχι να μοιράζουν bonus στα λεγόμενα “χρυσά παιδιά”.
Και βέβαια για να στηριχτεί το σύστημα σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό πυλώνα, όπου θα έχει λόγο τον Δημόσιο και θα μπορεί να συμβάλλει και στον ανταγωνισμό και στον καθορισμό της στρατηγικής μας σε αυτόν τον τομέα. Είναι αστείο να λέγεται ότι θα κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία τους».
• Πιστεύετε ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αποτελεσματική για την εξασφάλιση ικανής παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος; Αν αυτό δεν επιτευχθεί ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο;
«Η μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων πρέπει να γίνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στόχους, αλλά οι κυβερνήσεις αποφασίζουν την πολιτική και τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχει διαπραγματευτική ικανότητα και στελέχη να υποστηρίξουν τα αιτήματα της χώρας μας και να πετύχουν την απαραίτητη παράταση για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Eχουμε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Βεβαίως οι Βρυξέλλες θα μας παρακολουθούν στενά και είμαι βέβαιη ότι γρήγορα θα πειστούν από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Εμείς δεν θα παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα σταθερότητας κάθε τρεις μήνες, όπως έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση».
• Eχετε πει ότι όταν αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα κάνετε απογραφή, η οποία ενδεχομένως να εκθέσει τη χώρα διεθνώς, αλλά ωστόσο –όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ– και μόνον η καταγραφή των στοιχείων των δημόσιων οικονομικών θα διαμορφώσει διαφορετική εικόνα από αυτήν που προβάλλει η Ν.Δ. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι ανοικτές «πληγές» της οικονομίας που πιθανόν κρύβουν «εκπλήξεις»;
«Πάντα υποστηρίζαμε ότι η δήθεν απογραφή της Ν.Δ., που στόχο είχε το ΠΑΣΟΚ, εξέθεσε τη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Η δεύτερη φορά που μπήκαμε σε επιτήρηση ήταν λόγω των αποτελεσμάτων της πολιτικής της Ν.Δ. Θα απεικονίσουμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας για να ξέρουμε ακριβώς πού βαδίζουμε και θα ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό. Oσο για τις ανοικτές πληγές της οικονομίας, θεωρούμε ότι είναι ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η έξαρση της φοροδιαφυγής και η αποδιάρθρωση της κρατικής μηχανής συνολικά».
• Για το θέμα της Ολυμπιακής, δεδομένης της συμφωνίας με τη MIG και τον κ. Βγενόπουλο, με ποιο τρόπο μπορεί το κράτος να αποκτήσει «λόγο» και συμμετοχή στη νέα εταιρία, η οποία λειτουργεί πλέον με ιδιωτικά κριτήρια;
«Για την Ολυμπιακή είχαμε προτείνει τη συνεργασία Δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει βεβαίως, τα οποία φυσικά θα λάβουμε υπόψη στην προώθηση της πρότασής μας».
• Κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Telekom σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του δήλωσε ότι «ζητεί από την Ελλάδα να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει υπογραφεί για τον ΟΤΕ». Το ΠΑΣΟΚ θέλει να επανακτήσει τον δημόσιο έλεγχο στον Οργανισμό. Πώς θα γίνει όμως αυτό αν οι Γερμανοί της D.T. αρνηθούν οποιαδήποτε αλλαγή στη σύμβαση.
«Οι τηλεπικοινωνίες είναι βασικός τομέας για την ανάπτυξη της χώρας και για την παρουσία μας στη Nοτιοανατολική Ευρώπη. Hταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει μία κυβέρνηση για την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος και την ανάπτυξη της χώρας».
• Το πρόγραμμα των 100 ημερών με τα 5 νομοσχέδια που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, εκτιμάτε ότι θα έχουν άμεσα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αναθέρμανσης της οικονομίας; Σε ποιο βάθος χρόνου πιστεύετε ότι θα υπάρξουν απτά σημάδια ανάκαμψης της αγοράς.
«Τα πρώτα αποτελέσματα αναθέρμανσης της οικονομίας που θα προέλθουν από τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα είναι άμεσα. Oπως έχουμε πει κατ'Α επανάληψη, δεν έχουμε μαγικά ραβδιά για να λύσουμε διά μιας όλα τα προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερότητα και η συνέπεια στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων».
• Ποιες αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε στον «Τειρεσία»;
«Η αλλαγή του “Τειρεσία” είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν τα άδικα σημερινά κριτήρια εγγραφής και παραμονής σ'Α αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας των νέων επιταγών και να μειωθεί η διάρκεια παραμονής στον “Τειρεσία”».
• Πολλή συζήτηση έγινε με αφορμή και συγκεκριμένο δημοσίευμα για τη ρύθμιση - πάγωμα των χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο που προτείνατε το καλοκαίρι περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που δεν δίνουν την εντύπωση γενικής ρύθμισης. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς θα κάνετε και ποιους –κυρίως ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις– θα αφορά η ρύθμιση των χρεών;
«Το πάγωμα για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων αφορά τις επιχειρήσεις σε τομείς που πλήττονται από την κρίση. Ταυτόχρονα, τα 15 δισ. ευρώ εγγυήσεις που έδωσε η Ν.Δ. στις τράπεζες, στο πακέτο των 28 δισ. και δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει, θα αξιοποιηθούν για εγγυήσεις στις επιχειρήσεις για να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν, να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».
• Από τις βασικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ είναι και ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης. Μπορείτε να μας αναφέρετε τρία συγκεκριμένα παραδείγματα μέτρων στα οποία θα προχωρήσετε άμεσα;
«Θα μπορούσα να αναφέρω, δυστυχώς, πολλά. Στον τομέα της υγείας η σπατάλη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Επαναφέρουμε τη λίστα φαρμάκων και όλες οι διαδικασίες προμηθειών θα μπαίνουν στο διαδίκτυο. Το κόστος μισθοδοσίας έχει αυξηθεί κατά 40% και ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στη δημιουργία 657 νέων φορέων και οργανισμών και 450 περίπου επιτροπών».
• Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου. Tι συνέπειες θα είχε αυτό για την οικονομία;
«Συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα δεν είναι δυνατή, γιατί αυτό προϋποθέτει προγραμματικές συγκλίσεις, που δεν υπάρχουν.
Γι' αυτό θα αναγκαστούμε να ξαναπάμε σε εκλογές, αλλά η παράταση της ακυβερνησίας είναι κακό για την οικονομία και για τη χώρα. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση».