Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Καταστροφική για την οικονομία η αύξηση συντελεστών φορολογίας

Η Eλλάδα πρέπει να επιδιώξει «ίση μεταχείριση» με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης για τη μείωση του ελλείμματος, τονίζει σε συνέντευξή του στην EΞΠPEΣ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, υποψήφιος βουλευτής στην Α΄Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην υπουργός Οικονομίας και Oικονομικών.

Και τούτο διότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει με βραδύτερους ρυθμούς όσο διαρκεί η κρίση. Oμως, μετά τον τερματισμό της κρίσης η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι ριζική, επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης προειδοποιεί ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είναι καταστροφική για την ανάκαμψη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά και προσθέτει ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη μόνη εγγύηση «για να ξεπεράσουμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες».

Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι η προσέγγιση της ήπιας προσαρμογής που υιοθετήθηκε το 2004 ήταν συνειδητή επιλογή και κάθε άλλος δρόμος εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους για την ανάπτυξη μετά τους Ολυμπιακούς Aγώνες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Αλογοσκούφη έχει ως εξής:

• Ο πρωθυπουργός προσέφυγε στις πρόωρες εκλογές θεωρώντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση με «νωπή εντολή», που θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής;

«Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου κρίνεται η πορεία της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Χρειάζονται αποφάσεις ευθύνης αφού σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Στα χρόνια που πέρασαν, και πριν την πρωτοφανή διεθνή οικονομική κρίση, έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που παραλάβαμε. Προσπάθειες, τις οποίες ο ελληνικός λαός επικύρωσε στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Διασφαλίσαμε συνθήκες υψηλής οικονομικής ανάπτυξης. Μειώσαμε την ανεργία. Ενισχύσαμε τους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη τη στήριξη και την αρωγή της πολιτείας και κυρίως τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Μειώσαμε ουσιαστικά τους φόρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο για όλους. Eχουμε νομοθετήσει την περαιτέρω μείωση έως και το 2014 των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική δεν θα αναστραφεί. Ενισχύσαμε την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, η εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ. αποτελεί τη μόνη εγγύηση ότι όχι μόνο θα ξεπεράσουμε την κρίση με τις λιγότερες συνέπειες, αλλά και ότι θα βάλουμε γερά θεμέλια στην οικονομία, που θα δημιουργούν νέες προοπτικές προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Προοπτικές για μακροχρόνια ανάπτυξη και ένα κράτος περισσότερο κοινωνικό».

• Η πρόταση της Ν.Δ. για την οικονομία δίνει προτεραιότητα στο «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών, το οποίο αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ ομιλεί πρωτίστως για τόνωση της οικονομίας, η οποία θα βοηθήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή. Πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση οικονομικής πολιτικής του κ. Γ. Παπανδρέου;

«Και μόνο αυτή η θέση του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι αγνοούν τελείως την ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα που συσσώρευσαν στην οικονομία επί σειρά ετών. Αγνοούν ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί από το 2004, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές χρόνιες προκλήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος που μας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν αντιλαμβάνονται ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη διεθνή κρίση που υπήρξε ποτέ και ότι με την εμφάνιση των επιπτώσεών της και της έλλειψης ρευστότητας διεθνώς, υπήρξε άμεσος αντίκτυπος στο κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ ήρθαν στο προσκήνιο οι χρόνιες αυτές διαρθρωτικές αδυναμίες. Σας θυμίζω τις διάφορες φήμες ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, που προκάλεσαν και την προσωρινή αύξηση του κόστους δανεισμού. Στην ουσία προετοιμαζόταν τότε το κλίμα για μια κερδοσκοπική επίθεση, η οποία, καθώς η χώρα είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να γίνει στο νόμισμα, γίνεται στο χρέος. Λόγω, λοιπόν, αυτών των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην υιοθέτηση εκτενούς δημοσιονομικού πακέτου στήριξης. Ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε μια διπλή πρόκληση επιδιώκοντας αφενός να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα, ενισχύοντας τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στηρίζοντας καίριους κλάδους της οικονομίας, και αφετέρου να διασφαλίσει ότι η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα υπονομεύσει την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η τρέχουσα συγκυρία επιτείνει την ανάγκη για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων. Η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το “νοικοκύρεμα” των δημοσίων οικονομικών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ταχεία αναδιάρθρωση της οικονομίας και τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη του δυνητικού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. διατηρεί την προσήλωση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, τόσο ως μέσο άμβλυνσης των επιπτώσεων της κρίσης, όσο και ως επένδυση στις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

• Ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εφαρμόσατε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσετε τους «κραδασμούς» στην κοινωνία από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Σήμερα, υπό τη «σκιά» της κρίσης είναι εφικτή η πολιτική της ήπιας προσαρμογής ή απαιτείται ένα τολμηρό εμπροσθοβαρές πρόγραμμα εξυγίανσης;

«Η προσέγγιση της ήπιας προσαρμογής που ακολουθήσαμε το 2004 ήταν συνειδητή επιλογή. Δεν θέλαμε θεραπείες - σοκ. Διότι το μέγεθος των προβλημάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν τεράστιο και υπήρχε η ανάγκη να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα είχε πολλούς κινδύνους. Και η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε, με τα αποτελέσματα στην οικονομία και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε έως την κρίση, απολύτως επιτυχημένη. Τώρα, λόγω της κρίσης, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, στη στήριξη της ανάπτυξης που πλήττεται από τις επιπτώσεις της κρίσης και στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Αυτό απαιτεί βραδύτερους ρυθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο που διαρκεί η κρίση και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει ίση μεταχείριση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Μετά τον τερματισμό της όμως, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν, όπως και η προετοιμασία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εφαρμοστεί, και το οποίο θα πρέπει να είναι ριζικό. Πρέπει να διασφαλίσουμε λιγότερο κράτος στην οικονομία και περισσότερη οικονομία στο κράτος. Πρέπει να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στην προσπάθεια για ένα κράτος που κάνει σωστά τη δουλειά του, που είναι πιο αποτελεσματικό για τον πολίτη και πιο κοντά στον άνθρωπο. Επίσης χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, την υγεία και την παιδεία. Οφείλουμε τέλος να εμπεδώσουμε το αίσθημα τάξης και ασφάλειας σε όλη τη χώρα. Πιστεύω ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε μια ευκαιρία για την Ελλάδα».

• Αρκετοί διατυπώνουν την άποψη ότι η σημαντικότερη αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Πώς σχολιάζετε την άποψη αυτή;

«Παραλάβαμε το 2004 ένα διογκωμένο και σπάταλο κράτος που ήταν πολύ δύσκολο να τιθασευτεί. Πρέπει να παραδεχθώ ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει ταχύτερα κάποια πράγματα. Θα έπρεπε να έχουμε προσπαθήσει περισσότερο για μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, για λιγότερη γραφειοκρατία, για αποτελεσματικότερο έλεγχο δαπανών στους ΟΤΑ και στην υγεία. Αυτά πρέπει να επιταχυνθούν στο άμεσο μέλλον. Οφείλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια και για αρκετά χρόνια ακόμη, η ελληνική οικονομία παλεύει –και θα παλεύει– να ξεπεράσει αδυναμίες που δημιουργήθηκαν από επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

• Η «αιχμή» της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν και είναι η φορολογική πολιτική. Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες. Ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα για τον έλεγχο και τη διόρθωση των αποκλίσεων;

«Θεωρώ καταστροφικό και για την ανάκαμψη της οικονομίας και για τα δημόσια οικονομικά να πάμε σε μια πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, που πιστεύω ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στην υποθετική περίπτωση που νικήσει στις εκλογές. Οι φορολογικές προσπάθειες πρέπει να συνεχίσουν να κατευθύνονται προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στο σκέλος των δαπανών, όπως με τις προμήθειες των νοσοκομείων, με τα ασφαλιστικά ταμεία, ή με τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τομείς από τους οποίους μπορούν να εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι».