Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Προσβάλλουν πάλι το κοινό αίσθημα

Με αφορμή το τρομοκρατικό κτύπημα στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής αναδεικνύεται ξανά η τεράστια απόσταση του πολιτικού λόγου από το κοινό αίσθημα. Πρόκειται για το μείζον θέμα της αναξιοπιστίας πρωτίστως των δύο κομμάτων εξουσίας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το όριο της ανυποληψίας. Πριν περάσει μία ώρα από την επίθεση και ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί όδευαν προς τα νοσοκομεία στα οποία είχαν διακομιστεί τα θύματα, η Ν. Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ενημερώσεως. Ταυτόχρονα οι κ. Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης, μέχρι χθες πολιτικοί προϊστάμενοι της αστυνομίας, υπαινίχθηκαν πολιτική ευθύνη του νέου φορέα της εξουσίας.

Και περνάμε στην κυβέρνηση. Η αστυνομία, όπως συμβαίνει πάντοτε στα τυφλά κτυπήματα της τρομοκρατίας, εστιάζει την προσπάθεια για την αποκάλυψη των δραστών κυρίως στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και σε κάθε άλλο στοιχείο περί της ταυτότητάς τους. Οι αυτόπτες μάρτυρες, λοιπόν, αδυνατούν να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, διότι, φυσικά, φορούσαν κουκούλες. Δεν είναι πράγματι τραγελαφικό το γεγονός ότι το πρώτο (!) νομοθέτημα που προωθεί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης είναι η κατάργηση του νόμου της Ν. Δ. περί απαγορεύσεως της κουκούλας; Και ένα δεύτερο στοιχείο. Οι δράστες δεν είχαν λόγους να ανησυχούν για τον εντοπισμό τους, γιατί το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα δεν διέθετε τηλεοπτικές κάμερες. Πιθανώς δε και γι’ αυτό το επέλεξαν. Οπως είναι, και στο ζήτημα της τηλεοπτικής παρακολουθήσεως το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοστατούντα κόμματα της Αριστεράς, είχε εκδηλώσει την εκχυλίζουσα (από τη θέση της αντιπολιτεύσεως) «δημοκρατική του ευαισθησία».

Πέραν, λοιπόν, των πρώτων κυβερνητικών μέτρων, τα οποία, όπως συνέβη με τις διακηρύξεις περί σεμνότητος και ταπεινότητος της Ν. Δ., έχουν -μέχρι στιγμής- μόνον γόμωση εντυπωσιασμού (μικρά κρατικά αυτοκίνητα, ηλεκτρονική «διαβούλευση» με τους πολίτες, νέος τρόπος επιλογής κρατικών στελεχών κ. λπ.), ζούμε το ίδιο έργο κατά την εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία. Η νέα κυβέρνηση, διακατεχόμενη ακόμη από αντιπολιτευτικό πλέγμα, έχει την τάση να αποδοκιμάσει και εμπράκτως την προκάτοχό της, ανατρέποντας και αποφάσεις, τις οποίες η ίδια θα υποχρεωθεί να επαναφέρει, με κάποιον άλλον και συνήθως παραποιημένο μανδύα. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση πολιτεύεται ωσάν ο αντίπαλός της να μην έχει νωπή τη λαϊκή εντολή, αλλά και να μην είναι εξίσου πρόσφατη η δική της αποδοκιμασία. Και πιο συγκεκριμένα: Με τις δηλώσεις τους για το τρομοκρατικό κτύπημα οι κ. Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης δείχνουν να πιστεύουν ακράδαντα ότι οι πολίτες, προτού καν συμπληρωθεί μήνας από την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, έχουν ήδη νοσταλγήσει -και μάλιστα περιπαθώς- τη δική τους υπουργική δράση και προσφορά. Με ανάλογο πνεύμα ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπεριφέρεται ωσάν να του έχει ανατεθεί εν λευκώ, από μηδενική βάση και για απεριόριστο χρόνο, η αποκατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας και τάξης. Οι προκάτοχοί του είναι υπόλογοι μόνον για σφάλματα και παραλείψεις, ενώ ο ίδιος είναι αλάθητος και ο πλέον ενδεδειγμένος για την παραπάνω αποστολή.

Κατά τα άλλα, και η σημερινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί κάποτε να αποχωρήσει από την εξουσία. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι αυτή η εναλλαγή δεν διενεργείται με κριτήριο τη λαϊκή εμπιστοσύνη, αλλά με την κορύφωση της αναξιοπιστίας του εκάστοτε φορέα της εξουσίας…