Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν την Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε., που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο. Αποφάσισαν την από κοινού λήψη μέτρων κατά της γρίπης, όπως και τη διευκόλυνση ανάπτυξης ενός εμβολίου. Η επίτροπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας, αλλά όχι θανάτων. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η γρίπη που ξεκίνησε από το Μεξικό θα αποκαλείται «γρίπη Α (Η1Ν1)».
Κοινά μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης της «νέας γρίπης» υιοθέτησε σήμερα το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ειδικότερα, οι 27 υπουργοί, αφού ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση του ιού με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, συμφώνησαν πως η νέα μορφή γρίπης των χοίρων θα προσδιορίζεται με τον κοινό ευρωπαϊκό ορισμό «ιός της νέας γρίπης» (novel flu virus), σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αρνητικές επιδράσεις στη βιομηχανία τροφίμων και κυρίως στην κτηνοτροφία.
Εξάλλου, οι υπουργοί υγείας της ΕΕ συμφώνησαν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου, το οποίο να καλύπτει τον ιό, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία. Συμφώνησαν, επίσης, να αναζητηθεί το αποτελεσματικότερο σύστημα προμήθειας του εμβολίου αυτού.
Επιπλέον, το Συμβούλιο, κατέληξε ομόφωνα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Διεθνών Υγειονομικών κανονισμών, στη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη του ιού μέσω των υφισταμένων δομών σε Ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο και στη στενή συνεργασία για την προώθηση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης και καθοδήγησης των πολιτών, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων οδών επικοινωνίας,
Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών υγείας της ΕΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος, αφού ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση της γρίπης, τόνισε ότι, έως σήμερα, στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού.
Επιπλέον, αναφερόμενος στον έλεγχο των εισερχόμενων στη χώρα μας ταξιδιωτών, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την αποτελεσματική διαδικασία ιχνηλάτισης των ταξιδιωτών με τη χρήση θερμικών σαρωτών ανίχνευσης πυρετού στα αεροδρόμια, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται για την πληροφόρηση του κοινού.
Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός, τόνισε την ανάγκη, η ΕΕ να παρουσιαστεί με «ενιαίο λόγο» και σημείωσε ότι βασική αρχή όλων των κρατών μελών θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η προάσπιση της αλήθειας. «Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει χώρος για εθνικό πατριωτισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε λάθος στάση», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος πρότεινε στους ομολόγους του να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ενιαίου προτύπου ενημέρωσης, το οποίο θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «κλειδί» για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής επικοινωνίας, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας με το κοινό.
Καταλήγοντας την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη μέλη, όχι μόνο σχετικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και σχετικά με το συντονισμό και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων σε θέματα ταξιδιωτικών οδηγιών προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ενιαία ενημερωτική εκστρατεία στα έντυπα και τα οπτικοακουστικά μέσα.
ΕΕ: Όχι στην αναστολή πτήσεων προς το Μεξικό
Νωρίτερα οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να αναστείλουν προς το παρόν τις πτήσεις προς το Μεξικό.
Η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισε προς το παρόν την γαλλική πρόταση, να ανασταλούν όλες οι αεροπορικές πτήσεις προς το Μεξικό, ανακοινώθηκε σήμερα από τη Γαλλίδα υπουργό Υγείας, Ροσλίν Μπασελό.
«Η Γαλλία πρότεινε να ληφθούν-εάν κριθεί αναγκαίο- μέτρα διακοπής των πτήσεων, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μέτρο προς το παρόν δεν μπορεί να τύχει της γενικής υποστήριξης από τους εταίρους μας», σχολίασε η υπουργός.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες χώρες δεν κρίνουν πως η παρούσα κατάσταση χρήζει λήψης τέτοιων μέτρων αμέσως"», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι η πρόταση της χώρας της για την αναστολή των πτήσεων προς το Μεξικό θα παραμείνει στο τραπέζι αλλά προς το παρόν δεν θα λάβουμε καμία απόφαση, κατέληξε.
Προηγουμένως, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, είχαν εκφράσει τις αντιδράσεις τους στην θέση αυτή, καθώς θεωρούν ότι είναι ένα πολύ δραστικό μέτρο χωρίς αποτέλεσμα για μια κατάσταση που έχει ξεφύγει από τα όρια του Μεξικού.
Εξάλλου, η κ. Βασιλείου δήλωσε πως είναι «πιθανή» μία διεθνή πανδημία, ωστόσο απέκλεισε μαζικούς θανάτους.
Όπως τόνισε η επίτροπος «δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικός», καθώς αν και υπήρχαν περιπτώσεις θανάτου από τη γρίπη Α, οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, υποβλήθηκαν σε θεραπεία με επιτυχία.
Επιπλέον, η τσέχικη προεδρία ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. συμφώνησαν την Πέμπτη ότι τα κράτη - μέλη θα αποφασίσουν μεμονωμένα για τα μέτρα που θα πάρουν σχετικά με τις πτήσεις προς το Μεξικό, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.
Η ιταλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους υπηκόους της που επιστρέφουν από το Μεξικό να παραμείνουν στο σπίτι τους επτά ημέρες από την ημέρα της επιστροφής τους.
«Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της απουσίας ανοσίας του πληθυσμού, καλούμε για το θέμα αυτό τους πολίτες που επιστρέφουν από το Μεξικό και εργάζονται σε κλειστό χώρο και είναι σε επαφή με διάφορες κοινότητες, και ειδικότερα με την σχολική κοινότητα, να μείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες από την ημερομηνία της επιστροφής τους από το Μεξικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Υγείας και κοινωνικής πολιτικής που διανεμήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Αν κατά την περίοδο αυτή οι ταξιδιώτες αυτοί αισθανθούν συμπτώματα πυρετού, θα πρέπει να έλθουν σε επαφή με τον γιατρό τους για να λάβουν οδηγίες, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την Ελλάδα στη σύνοδο συμμετέχει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους να μην πανικοβάλλονται παρά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να αυξήσει στο 5 το επίπεδο συναγερμού για πανδημία.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πρέπει να επαγρυπνούμε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στο Λουξεμβούργο για μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια σειρά κανονισμών για το πώς θα προσδιορίζεται η νέα μορφή γρίπης των χοίρων στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενέκρινε έναν κοινό ευρωπαϊκό ορισμό για τον ιό της νέας γρίπης, την ασθένεια η οποία βρέθηκε ότι περιέχει γονίδια ιών της γρίπης που προσβάλει τους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους σε έναν συνδυασμό που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν και πουθενά στον κόσμο, αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Αναλυτικός πίνακας με τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανά χώρα:
ΧΩΡΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Μεξικό 8 49 2,500*
ΗΠΑ 0 93 0
Καναδάς 0 19 0
Ολλανδία 0 1 0
Ισπανία 0 10 53
Βρετανία 0 8 80
Γερμανία 0 3 12
Nέα Ζηλανδία 0 3 10
Iσραήλ 0 2 2
Aυστρία 0 1 2
Περού 0 1 3
Aυστραλία 0 0 114
Γαλλία 0 0 30
Χιλή 0 0 26
Ελβετία 0 1 25
Χιλή 0 0 24
Bραζιλία 0 0 20
Νότια Κορέα 0 0 5
Δανία 0 0 11
Κολομβία 0 0 10
Aργεντινή 0 0 4
Γουατεμάλα 0 0 3
Bραζιλία 0 0 2
Κόστα Ρίκα 0 0 2
Eλ Σαλβαδόρ 0 0 2
Νότια Αφρική 0 0 2
Κροατία 0 0 1
Φινλανδία 0 0 1
Nορβηγία 0 0 1
Περού 0 0 1
Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο ορισμός της ασθένειας θα καταστήσει ευκολότερη τη διάγνωση των νέων κρουσμάτων σε πρώιμο στάδιο.
Επίσης, θα επιτρέψει μια πιο αποτελεσματική επεξεργασία συγκρίσιμων πληροφοριών πάνω στον ιό της νέας γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ότι όλοι μιλάμε για το ίδιο πράγμα, επισημαίνει στην ανακοίνωση η Επίτροπος για την Υγεία Αντρούλα Βασιλείου.
Η Ιταλία προτείνει να «εξεταστούν οι πιθανότητες συγκέντρωσης στρατηγικών αποθεμάτων αντι-ιικών φαρμάκων και εμβολίων, όπως επίσης να τεθεί σε εφαρμογή ένα κοινό πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης και αγοράς φαρμάκων και εμβολίων μέσω μιας ομάδας ειδικών».
Το σχέδιο συμπερασμάτων που θα υιοθετηθεί σήμερα από τους υπουργούς Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ απλώς να «χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα αντι-ιικά φάρμακα».
Οι χώρες της ΕΕ είχαν αρνηθεί να συγκεντρώσουν κοινά αποθέματα φαρμάκων για την επιδημία της γρίπης των πτηνών.
Σύμφωνα με ειδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρώπη διαθέτει αντι-ιικά φάρμακα που επαρκούν για το 16% του πληθυσμού της ΕΕ.
Μετονομασία της γρίπης προτείνει ο ΠΟΥ
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε απόψε μέσω της ιστοσελίδας της στο διαδίκτυο ότι στο εξής η γρίπη που έχει ξεσπάσει και έχει προκαλέσει το θάνατο σε 153 άτομα στο Μεξικό και στις ΗΠΑ θα αποκαλείται «γρίπη Α (Η1Ν1)».
Το Μεξικό αρνήθηκε από την πλευρά του η γρίπη να ονομαστεί «γρίπη του Μεξικού» γιατί κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την εικόνα της χώρας.
Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για έξαρση της γρίπης των χοίρων στο νότιο ημισφαίριο, διότι αυτό το μέρος του πλανήτη εισέρχεται στο χειμώνα.
Σε «κατ' οίκον περιορισμό» το Μεξικό
Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν όσο περισσότερο είναι εφικτό στα σπίτια τους στην διάρκεια της μερικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, από την 1η έως την 5η Μαΐου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων.
Η ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο έως και 176 ανθρώπων. Οι θάνατοι που έχει επιβεβαιωθεί ότι οφείλονται στον ιό φθάνουν τους εννέα.
Ο Καλδερόν απηύθυνε την έκκληση αυτή στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό του Μεξικού μετά το ξέσπασμα της κρίσης που προκαλεί η ασθένεια, την περασμένη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διακοπή της λειτουργίας των μη απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών και κάλεσε τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν είναι κρίσιμη για την οικονομία να κλείσουν για 5 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Πρωτομαγιά.
Νέα μέτρα για την γρίπη των χοίρων στην Αυστραλία
Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει θερμικές κάμερες σε όλα τα διεθνή της αεροδρόμια στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει για την πρόληψη της γρίπης των χοίρων.
Παράλληλα όσοι ταξιδιώτες φθάνουν στην Αυστραλία (γύρω στις 30.000 ημερησίως) θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδική δήλωση για την υγεία τους.
Επισήμως δεν υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου ιού στην Αυστραλία αλλά οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για 128 «πιθανές περιπτώσεις κρουσμάτων».
Η Roche είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή του Tamiflu
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche είναι έτοιμη να αυξήσει τις ικανότητες παραγωγής του αντι-ιικού σκευάσματος Tamiflu, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό κατά της γρίπης των χοίρων, σε περίπτωση σχετικού αιτήματος διεθνών οργανισμών ή κρατών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγή μας στα 400 εκατομμύρια δόσεων ετησίως», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δεχθεί σχετικό αίτημα.
Η αποτελεσματικότητα του αντι-ιικού Tamiflu απέναντι στον ιό της γρίπης των χοίρων τύπου A/H1N1 αναγνωρίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ασθενείας και Πρόληψης (CDC).
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι πολλές «κυβερνήσεις έχουν έλθει κατά τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με την Roche για να δώσουν παραγγελίες για την προμήθεια Tamiflu», χωρίς να διευκρινίσει τις ποσότητες που παραγγέλθηκαν και τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Η Roche θεωρεί ότι «ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος από ποτέ απέναντι σε μία πανδημία της γρίπης», σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες τη νύκτα.
Η Roche δήλωσε ότι έτοιμη να αποστείλει 3 εκατομμύρια δόσεις Tamiflu, που η εταιρεία έχει δωρίσει στον ΠΟΥ από το 2006. Αυτές οι δόσεις, που προορίζονται για τη θεραπεία ισάριθμων ανθρώπων, είναι αποθηκευμένες, στη διάθεση του ΠΟΥ, στην Ελβετία και τις ΗΠΑ και μπορούν να αποσταλούν σε διάστημα 24 ωρών.
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι προς το παρόν η Roche δεν έχει λάβει αίτημα από τον ΠΟΥ για την αποστολή αυτών των στοκ.
Μια πανδημία της γρίπης των χοίρων θεωρείται πλέον «επικείμενη», σύμφωνα με τον ΠΟΥ που αναβάθμισε στη βαθμίδα 5 το επίπεδο συναγερμού. Ο Οργανισμός έχει επιβεβαιώσει 148 κρούσματα γρίπης των χοίρων ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα οκτώ θανατηφόρα.
Εκστρατεία ενημέρωσης στη Βρετανία
Η Βρετανία ξεκίνησε σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής κατά της μετάδοσης της γρίπης των χοίρων καθώς η χώρα μετρά πέντε κρούσματα και ογδόντα ύποπτα περιστατικά.
Το βιντεοκλίπ που μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει έναν άνδρα που φτερνίζεται σε ένα άδειο ασανσέρ, μολύνοντας με τον ιό τα κουμπιά κλήσης. Ο επόμενος χρήστης του ασανσέρ, ένας ηλικιωμένος άνδρας, πιέζει το κουμπί με το δάκτυλό του πριν πιάσει το χέρι της συζύγου του, η οποία στη συνέχεια αγγίζει το χέρι ενός μικρού κοριτσιού.
«Ο ιός μπορεί να επιβιώσει επί πολλές ώρες», υπενθυμίζει το σλόγκαν της εκστρατείας που δημοσιεύεται επίσης στον τύπο και ακούγεται από τα ραδιοφωνικά δίκτυα.
Το δεύτερο σλόγκαν της εκστρατείας είναι: «Catch it, Bin it, Kill it» (Τσακώστε το, Πετάξτε το, Σκοτώστε το), δηλαδή φτερνιστείτε σε ένα χαρτομάντηλο, πετάξτε το στα σκουπίδια, πλύνετε τα χέρια.
Πέντε κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν επιβεβαιωθεί στη Βρετανία, ανάμεσα σ' αυτά σε ένα κορίτσι 12 ετών, το σχολείο του οποίου έκλεισε προσωρινά. Η κατάσταση της υγείας των ασθενών δεν είναι ανησυχητική, σύμφωνα με τις αρχές. Όλοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό, εστία της γρίπης.
Η βρετανική κυβέρνηση θα αυξήσει την παραγγελία αντι-ιικών σκευασμάτων από 35 σε 50 εκατομμύρια δόσεις και θα αγοράσει πολλά εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα σύνορα θα ενισχυθούν, ενώ η κυβέρνηση συμβουλεύει την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών προς το Μεξικό.
Κλείνει τα σύνορα για τους ξένους ο Ισημερινός
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι απαγορεύει για περίοδο ενός μήνα στους ξένους υπηκόους οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό να αφιχθούν στη χώρα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας και της πολιτικής αεροπορίας.
Η χώρα των Άνδεων ανέστειλε τις πτήσεις τσάρτερ από και προς το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ο οποίος προκαλεί φόβους περί παγκόσμιας πανδημίας.
Ο Γκιγιέρμο Μπερνάλ, κορυφαίο στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ισημερινού, δήλωσε ότι οι αρχές ενημέρωσαν τις αεροπορικές εταιρίες ότι δε θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα ξένων οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μεξικό -αν και θα επιτρέπεται στους πολίτες του Ισημερινού. Πρόσθεσε ότι όταν επιστρέφει κάποιος υπήκοος του Ισημερινού από το Μεξικό θα υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχει συμπτώματα της ασθένειας.
Δεν υπάρχει άμεση αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Βερόνικα Σιόν τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για έναν μήνα. Η ίδια δεν απέκλεισε να επιβληθούν παρόμοια μέτρα και σε περιπτώσεις άλλων χωρών όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της ασθένειας.
Η υπουργός Υγείας Κάρολιν Τσανγκ κήρυξε χθες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να διοχετευτούν πρόσθετα κεφάλαια σε νοσοκομεία και κλινικές και απαγόρευσε την εισαγωγή χοίρων και χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.
Βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για έξαρση της γρίπης των χοίρων στο νότιο ημισφαίριο, διότι αυτό το μέρος του πλανήτη εισέρχεται στο χειμώνα.
H Διεθνής Ομοσπονδία των Επιτροπών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) ανακοίνωσε ότι προσφέρει 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3.3 εκατομ. ευρώ) με στόχο να αναχαιτιστεί η γρίπη των χοίρων και για την προετοιμασία αντιμετώπισης μιας πιθανής πανδημίας.
«Πάνω από 130 από τις 186 επιτροπές-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί στις προσπάθειες όλων μας για τη μείωση των επιδράσεων μιας τέτοιας υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της (FICR) Μπέκελ Τζελέτα σε σχετική ανακοίνωσή του.
Η FICR ανέφερε ότι έχει συστήσει μια ομάδα ειδικών, για την προετοιμασία του κόσμου για πιθανή πανδημία, που στόχο έχει να βοηθήσει όλες τις χώρες για την αντιμετώπισή της.
H FICR διαθέτει 60 χιλιάδες εθελοντές σε όλον τον κόσμο εκ των οποίων οι 20 είναι ενεργοί και έτοιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες ενώ όπως δήλωσε ο κ. Τζελέτα οι δραστηριότητες των εθνικών Ερυθρών Σταυρών και της Ερυθράς Ημισελήνου είναι μεταξύ άλλων η σαφής και τακτική ενημέρωση των πολιτών καθώς και η ενίσχυση των συστημάτων επικινδυνότητας.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι ήδη από χθες ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναβάθμισε σε 5 από 4 το επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων.