Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε το Ιράν ότι κατασκευάζει μυστικά εδώ και χρόνια ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και αξίωσε από την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ζητούν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τη διεξαγωγή έρευνας πάνω στο «ανησυχητικό» αυτό ζήτημα, προσέθεσε, αναφερόμενος στη δεύτερη αυτή ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.
Η κατασκευή αυτού του εργοστασίου υπογραμμίζει την απροθυμία του Ιράν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις, τόνισε ο Ομπάμα, και σημείωσε ότι το Ιράν πρέπει να δείξει στη σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου με τις μεγάλες δυνάμεις βούληση για πλήρη συνεργασία με την ΙΑΕΑ. Το Ιράν έχει δικαίωμα σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, προσέθεσε εξάλλου ο Ομπάμα, ο οποίος διατύπωσε την παραπάνω κατηγορία σε κοινή του παρουσία με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ, αλλά, όπως σημείωσε, το πρόγραμμα που έχει υπερβαίνει τις ανάγκες αυτές.
Η Τεχεράνη «παραβιάζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλα τα έθνη», τόνισε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος και σημείωσε ότι οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες συνιστούν «άμεση πρόκληση» στο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Είναι ώρα η Τεχεράνη να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε καταλήγοντας και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στις διπλωματικές προσπάθειες με το Ιράν.
Από πλευράς της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την κατασκευή από το Ιράν ενός δεύτερου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου. «Η Γερμανία ανησυχεί πολύ», είπε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. «Ζητάμε να παράσχει το Ιράν όλες τις πληροφορίες στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», πρόσθεσε.
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατηγόρησε το Ιράν ότι οδηγεί την διεθνή κοινότητα σε επικίνδυνο δρόμο και δήλωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις εάν οι ηγέτες του Ιράν δεν επιδείξουν μία σε βάθος αλλαγή στην πολιτική τους στο τομέα του πυρηνικού προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιρανούς ηγέτες να κερδίζουν χρόνο ενώ οι μηχανές δουλεύουν», υπογράμμισε ο γάλλος ηγέτης στο Πίτσμπουργκ όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής της G20.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατηγόρησε το Ιράν για εξαπάτηση σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα και δήλωσε ότι είναι υπέρ της επιβολής «νέων και πιο αυστηρών κυρώσεων» εναντίον του αν δεν συμμορφωθεί σύντομα. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ ο Μπράουν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει όρια στο Ιράν.
Η δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που κατασκευάζει το Ιράν δεν είναι μυστική, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί απαντώντας στις διεθνείς διαμαρτυρίες. «Αυτή η εγκατάσταση δεν είναι μυστική και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε η ύπαρξή της προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία.
«Το Ιράν ενημέρωσε την IAEA με επιστολή στις 21 Σεπτεμβρίου ότι ένα νέο κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου κατασκευάζεται στο έδαφός του», αναφέρει ο εκπρόσωπος της IAEA, Μαρκ Βίντρικεϊρ σε ανακοίνωση. Στην επιστολή του το Ιράν διευκρινίζει ότι «το επίπεδο εμπλουτισμού θα φτάσει μέχρι το 5%». Το επίπεδο αυτό δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, για να χρησιμοποιηθεί το ουράνιο για την κατασκευή ατομικών όπλων. «Η IAEA ενημερώθηκε επίσης από το Ιράν ότι δεν έχει εισαχθεί στην εγκατάσταση πυρηνικό υλικό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Σε απάντηση η IAEA ζήτησε από το Ιράν να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες και πρόσβαση στην εγκατάσταση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Βίντρικεϊρ, ώστε οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να μπορέσουν να επαληθεύσουν ότι χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Πάντως, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα υποστηρίζει την κριτική που άσκησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στο Ιράν για τη νέα του πυρηνική εγκατάσταση. «Υποστηρίζουμε τη θέση που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί», σημείωσε η εκπρόσωπος του κ. Σολάνα, Κριστίνα Γκαλάτς.