Η Intel, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών στον κόσμο, μπορεί να έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως προβλέπει ότι το μέλλον της τεχνολογίας βρίσκεται στην τηλεόραση. Η εταιρία εκτιμά ότι ως το 2015 στη Γη θα υπάρχουν 12 δισ. συσκευές, οι οποίες θα βρίσκονται πανταχού παρούσες και ικανές να προσφέρουν μέσω Ίντερνετ 500 δισ. ώρες τηλεοπτικού περιεχομένου.
«Η τηλεόραση έχει βγει από το κουτί της και από τον τοίχο», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής για τεχνολογικά θέματα της Intel Τζάστιν Ράτνερ, στο πλαίσιο τεχνολογικού φόρουμ στο Σαν Φρανσίσκο.
«Η τηλεόραση θα παραμείνει στο επίκεντρο της ζωής μας και θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί αυτό που θέλει όπου το θέλει. Οι άνθρωποι πρόκειται να αισθάνονται συνδεδεμένοι στην οθόνη με τρόπους που ποτέ δεν έχουν συνδεθεί στο παρελθόν».
Η επιτυχία της τηλεόρασης, σύμφωνα με την Intel, έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι υπάρχουν ολοένα περισσότεροι τρόποι που μπορεί κάποιος να καταναλώσει τηλεοπτικό περιεχόμενο. Σήμερα αυτό ήδη συμβαίνει, πέρα από την παραδοσιακή συσκευή τηλεόρασης ακίνητη σε μια γωνία –ή περισσότερες γωνίες!- του σπιτιού, μέσα από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές και οποιαδήποτε άλλη κινητή συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο Ίντερνετ. Στο μέλλον αυτή η γκάμα των επιλογών για να παρακολουθήσει κανείς τηλεόραση, αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η Intel – και δεν είναι η μόνη, όπως φάνηκε και στην εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο- εκτιμά ότι έρχεται μια πραγματική «έκρηξη» τηλεοπτικού περιεχομένου. «Παρακολουθούμε ήδη μια εντυπωσιακή κίνηση (αρχείων) βίντεο στα δίκτυα του Ίντερνετ. Έως το 2013 το 90% όλης της διαδικτυακής κίνησης θα αφορά βίντεο, ενώ το 60% όλων των βίντεο θα καταναλώνεται από τους θεατές μέσω δικτύων Ίντερνετ», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Cisco Μάλαχι Μόινιχαν.
Ο υπεύθυνος για τον τομέα ψηφιακής οικιακής ψυχαγωγίας της Intel Έρικ Κιμ επεσήμανε ότι η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών ζητά οι τηλεοράσεις να μείνουν απλές συσκευές και να μη γίνουν πολύπλοκες σαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να πώς θα φέρουμε (στην τηλεοπτική συσκευή) όλη τη δύναμη και τον πλούτο του Ίντερνετ, κρατώντας όμως την τηλεόραση απλή», τόνισε.
Η Intel παρουσίασε το νέο σύστημα-σε-τσιπ Atom CE4100, το οποίο προορίζεται να εφοδιάσει με περιεχόμενο και υπηρεσίες του Ίντερνετ τις ψηφιακές τηλεοράσεις, τα DVD players κλπ. Με την κωδική ονομασία Sodaville, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο τσιπ, με βάση την τεχνολογία των 45 νανομέτρων και την αρχιτεκτονική της Intel, που προορίζεται αποκλειστικά για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.
Όπως τονίστηκε στο φόρουμ του Σαν Φρανσίσκο, η διαγραφόμενη παγκόσμια τάση είναι η σύγκλιση του περιεχομένου των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών, του βίντεο, του Ίντερνετ και του οποιουδήποτε προσωπικού περιεχομένου έχει ο κάθε χρήστης στη διάθεσή του (π.χ. στον κομπιούτερ του).
Η εντύπωση είναι ότι η τηλεόραση μπορεί να αποτελέσει την ιδανική «πύλη» που θα δώσει στους θεατές-χρήστες μια απειρία επιλογών. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί όσο κερδίζει έδαφος η τρισδιάστατη τηλεόραση. Πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές (Samsung, Mitsubishi, Sony, Panasonic κ.α.) ήδη παρουσίασαν ή σύντομα θα παρουσιάσουν τρισδιάστατα μοντέλα τηλεοράσεων.
Μια νέα αμερικανική εταιρία, η HDI, μόλις παρουσίασε μια τρισδιάστατη συσκευή 100 ιντσών (!), που μεταφέρει στο σπίτι τηλεοπτική εικόνα ποιότητας IMAX.