Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Φονική έκρηξη βόρεια της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 56 τραυματίσθηκαν την Τρίτη από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Κιρκούκ, βορείως της Βαγδάτης, επίσημη ημέρα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τις πόλεις του Ιράκ, σύμφωνα με τον τελευταίο ενημερωμένο απολογισμό της αστυνομίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 18.00, τοπική και ώρα Ελλάδος, σε αγορά της πόλης του Κιρκούκ, σε απόσταση 255 χλμ βορείως της Βαγδάτης, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η επίθεση εκδηλώθηκε την ημέρα που οι ιρακινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον καθολικό έλεγχο της κατάστασης στις πόλεις και τις αστικές περιοχές της χώρας, έξι χρόνια μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες πλέον θα αναλάβουν μόνον επικουρικό ρόλο στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, έως την πλήρη αποχώρησή τους στα τέλη του 2011.

Ωστόσο, την εκτίμηση του ότι η εκδήλωση βίαιων πράξεων είναι δυνατόν να συνεχιστεί κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών, αλλά σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα αυτή, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

«Περιμένω ότι θα συνεχιστούν οι σποραδικές επιθέσεις από ανθρώπους, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αμερικανική αποχώρηση από τις ιρακινές πόλεις» δήλωσε ο κ. Γκέιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από τη Γερμανία.

«Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη, χάσαμε ακόμη τέσσερα παιδιά σήμερα. Η Αλ Κάιντα και οι άλλοι επιζητούν την αύξηση των επιπέδων της βίας για να πιστεύουν ότι μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε τις πόλεις και για να αποδείξουν την αδυναμία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σε μία προσπάθεια αναζωπύρωσης της βίας» ανέφερε ο κ. Γκέιτς.

«Ορισμένες περιοχές όπως η Φαλούτζα, το Κιρκούκ ή η Βασόρα είναι αρκετά ήρεμες» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιστρέψει στο σπίτι» προειδοποίησε ο κ. Γκέιτς, καθώς 133.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ, και μάλιστα συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμη αρκετούς στρατιώτες και θα συνεχίσουν να παρέχουν την υποστήριξη τους στις ιρακινές δυνάμεις ασφ