Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Άλλο ένα «χαστούκι» στον ελληνικό τουρισμό

Ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, έρχεται να δώσει η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ για όσους πολίτες τους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, εξαιτίας «πιθανού κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων».

Η οδηγία του Στέιτ Ντηπάρτμεντ που εφιστά την προσοχή των Αμερικανών όταν κινούνται σε δημόσιους χώρους και τουριστικές υποδομές, χαρακτηρίζεται ως «αόριστη» και «ασαφής» αφού δεν προσδιορίζει το τόπο και τον χρόνο που ενδεχομένως θα εκδηλωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις:

«Οι υπάρχουσες πληροφορίες μας οδηγούν να πιστεύουμε πως η Αλ Κάιντα και προσφιλείς της οργανώσεις συνεχίζουν να προετοιμάζουν τρομοκρατικά πλήγματα.

Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους», τονίζεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι Αμερικανοί πολίτες εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στις δημόσιες μεταφορές και σε άλλες τουριστικές υποδομές. Οι τρομοκράτες μπορεί να καταφύγουν σε διαφορετικά μέσα και όπλα και να πλήξουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και ιδιωτικά συμφέροντα».

Αν και η οδηγία δεν απευθύνεται ειδικά σε όσους θέλουν τα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στους Αμερικανούς ταξιδιώτες προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χώρας μας, είναι αρκετή για να στερήσει ένα ακόμη σημαντικό έσοδο από την παραπαίουσα ελληνική οικονομία. Αυτό, γιατί οι Αμερικανοί τουρίστες που κάνουν χειμερινό τουρισμό στην χώρα μας, είναι κατά κανόνα υψηλού οικονομικού επιπέδου και συνεισφέρουν ένα σημαντικό κομμάτι των τουριστικών εσόδων.