Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ο Δημήτρης Καρύδης επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις καθηγητών παρουσιάζονται στα Γυμνάσια-Λύκεια-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ της περιφέρειας Πειραιά και Νησιών

Μεγάλες ελλείψεις καθηγητών παρουσιάζονται στα Γυμνάσια-Λύκεια-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ της περιφέρειας Πειραιά και Νησιών, δημιουργώντας μεγάλες δυσλειτουργίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και ανησυχία στους γονείς και τους μαθητές, ιδιαίτερα της Γ΄Λυκείου, που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στις 178 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λείπουν πάνω από 200 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων.
Ενδεικτικά λείπουν:
- 40 Φιλόλογοι
- 19 Μαθηματικοί
- 20 Φυσικοί-Χημικοί- Βιολόγοι
- 14 Θεολόγοι
- 34 καθηγητές Γαλλικών
- 14 καθηγητές Αγγλικών
- 5 καθηγητές Γερμανικών
- 10 καθηγητές Ιταλικών
Ειδικότερα οι ελλείψεις καθηγητών στα νησιά έχουν ως συνέπεια την μετακίνηση μαθητών της Γ΄Λυκείου στο Πειραιά, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για τις πανελλαδικές εξετάσεις πράγμα που δημιουργεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειές τους.

Το εξοργιστικό βέβαια είναι ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι γεμάτες από αποσπασμένους καθηγητές που θα έπρεπε να υπηρετούν στις οργανικές τους θέσεις.

Η απαράδεκτη επί πολλά χρόνια κατάσταση των αποσπάσεων πρέπει να λάβει τέλος και να μην υπάρχουν καθηγητές δύο ή τριών ταχυτήτων.

Αποτελεί ιδιαίτερα θετικό μήνυμα ο διάλογος που ξεκίνησε η Υπουργός Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου με την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ για την άμεση κάλυψη των κενών στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο δραστικός περιορισμός των αποσπάσεων.

Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να αναβαθμισθεί η δωρεάν Δημόσια εκπαίδευση και να αντιμετωπισθεί η ζοφερή εικόνα που μας κληρονόμησε η απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ..

Δημήτρης Καρύδης
Bουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών
Γρ.Λαμπράκη 144, 6ος όροφος, Τ.Κ. 18535
Τηλ. 210-4134117, 210-4134118, Φαξ 210-4226111
e-mail: karid133@otenet.gr
website: www.karydis.com.gr