Από κόσκινο περνάει τώρα η κυβέρνηση τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της επιχείρησης περικοπών δαπανών, και θέτει από τις 15 Σεπτεμβρίου σε λειτουργία την ενιαία αρχή πληρωμών, από όπου θα πληρώνονται σταδιακά και οι 500.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2010.
Η ενιαία αρχή πληρωμών είναι μια νέα υπηρεσία, από την οποία θα καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή εκτός από τον μισθό τους και οι ενδεχόμενες υπερωρίες, τα επιδόματα, οι αμοιβές για συμμετοχές σε Διοικητικά Συμβούλια και για συμμετοχές σε επιτροπές, πιθανή αμοιβή για απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου κ.λπ. Όπως ανέφερε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, όπου είχε ανακοινωθεί η δημιουργία της νέας αρχής, στόχος ειναι «να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των συνολικών αποδοχών κάθε υπαλλήλου».
Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν αμοιβές που θα μπορούσαν να περικοπούν, είτε διότι θα κριθούν υπερβολικές για οποιονδήποτε λόγο, δίκαιο ή άδικο, είτε διότι ειναι παράτυπες, είτε απλώς και μόνο για να περιορισθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δαπανών.
Η αρχή θα γίνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, με την πληρωμή, σε πιλοτική βάση, των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών από τις 15 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, στόχος είναι κάθε 15 ημέρες να εντάσσεται και ένα ακόμη υπουργείο. Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.
Εφόσον το σύστημα της ενιαίας αρχής πληρωμών λειτουργήσει αποτελεσματικά, ο κ. Παπαθανασίου σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή και το επόμενο βήμα που ειναι η αποστολή σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων, όπου θα εμφανίζονται όλα τα εισοδήματα τα οποία θα εντοπίσει η αρχή. Από ΄κει και πέρα βεβαίως ο δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να προσθέσει άλλα εισοδήματα που ενδεχομένως έχει π.χ. από ακίνητα ή αλλού. Παράλληλα, θα μπορεί και να διορθώσει ενδεχόμενα λάθη στην προσυμπληρωμένη δήλωση.
Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θεωρεί ότι θα βγουν στην επιφάνεια εισοδήματα που απέκρυπταν δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς απέφευγαν να τα δηλώσουν προκειμένου να μην πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο.
Πάντως, ανάλογη εξαγγελία είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και δεν υλοποιήθηκε. Εκτός από την ενιαία αρχή πληρωμών, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των δημοσίων δαπανών το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε μια νέα μέθοδο συνταγογράφησης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, με χρήση barcodes, ούτως ώστε να ελέγχεται ότι τα φάρμακα δίδονται από τον αρμόδιο γιατρό στον δικαιούχο ασθενή και μόνο για την πραγματική του ασθένεια.
Ο επόμενος στόχος είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους οποίους θα ζητηθεί να συντάξουν επιχειρησιακά σχέδια, συμπληρώνοντας συγκεκριμένες φόρμες.
Υστέρηση εσόδων
Το μεγάλο πρόβλημα του προϋπολογισμού, ωστόσο, είναι αυτήν τη στιγμή η υστέρηση των εσόδων. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου εμφάνιζαν μείωση 3,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ ο ετήσιος στόχος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε αύξησή τους κατά 14,7%.
Γι΄ αυτό και προβλέπεται να ανακοινωθούν νέα φορολογικά μέτρα τον Οκτώβριο, εκτός κι αν εν τω μεταξύ υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.