Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Έκθεση της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ιράν επιβράδυνε την παραγωγή ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και επέτρεψε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ την πρόσβαση στον ερευνητικό αντιδραστήρα του Αράκ, κάτι που ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ερωτηθείσα για τους λόγους που οδήγησαν την Ισλαμική Δημοκρατία στο να κάνει αυτά τα βήματα, και αν συνιστούν μεταβολή στη στάση του Ιράν προς την ΙΑΕΑ λόγω των προβλημάτων στην εσωτερική του πολιτική κατάσταση, αξιωματούχος της ΙΑΕΑ αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, το οποίο εξασφάλισε εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ, το Ιράν έχει αυξήσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διαθέτει - αν και δεν χρησιμοποιούνται όλες για τον εμπλουτισμό ουρανίου - κατά περίπου 1.000, φθάνοντας πλέον τις 8.038.

Σχολιάζοντας την έκθεση της ΙΑΕΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε μέσω εκπροσώπου του πως το Ιράν δεν συνεργάζεται πλήρως με την Διεθνή Κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Βασιζόμενοι σε αυτά που είδαμε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων [...] φαίνεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να μην συνεργάζεται πλήρως και συνεχίζει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συζητήσει πλήρως την έκθεση γιατί εξακολουθεί να είναι «διαβαθμισμένο» κείμενο.

Αξιωματούχος (δεν κατονομάζεται) της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε, εξάλλου, πως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ, η Τεχεράνη συνεχίζει να αψηφά τη διεθνή κοινότητα και να επεκτείνει το πυρηνικό πρόγραμμά της: «το Ιράν συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό πρόγραμμά του και συνεχίζει να αρνείται στην IAEA πλήρη συνεργασία». Η ίδια πηγή χαρακτήρισε τα βήματα που έκανε το Ιράν «εκπρόθεσμα» και «περιορισμένα» και είπε πως υπολείπονται των απαιτήσεων που περιλαμβάνονται σε διεθνή ψηφίσματα.

Μη συνεργάσιμη η Συρία

Σε άλλη εξέλιξη, η έκθεση της ΙΑΕΑ αναφέρει πως η Συρία δεν συνεργάζεται πλήρως, ώστε να δώσει τέλος στα ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη κρυφού πυρηνικού αντιδραστήρα.

Το 2008 η υπηρεσία εντόπισε ίχνη ουρανίου, το οποίο είχε παρασκευαστεί μετά από ανθρώπινη παρέμβαση, στην περιοχή αλ- Κιμπάρ στην έρημο της Συρίας. Η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την περαιτέρω έρευνα στην περιοχή από αξιωματούχους της ΙΑΕΑ, αφού εκεί βρίσκεται συμβατική στρατιωτική βάση.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σε αναφορά του ότι η στάση της Συρίας δεν είναι αποδεκτή, καθώς η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία επιθεώρησης με την ΙΑΕΑ. «Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν περιορίζουν την πρόσβαση της υπηρεσίας σε πληροφορίες, ενέργειες και τοποθεσίες, επειδή απλώς έχει σχέση με τον στρατό», ανέφερε ο Ελ Μπαραντέι.