Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις του τουρκικού στρατού για το Κουρδικό

Ο τουρκικός στρατός υπογράμμισε μέσω του αρχηγού του, του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης που προωθούνται από την κυβέρνηση υπέρ των Κούρδων δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας, ενώ παράλληλα απέκλεισε κάθε διάλογο με τους κούρδους αντάρτες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αντιτάχθηκε επίσης στη γλωσσική αυτονομία της κουρδικής κοινότητας της Τουρκίας στο πλαίσιο του «δημοκρατικού ανοίγματος» που ξεκίνησε πρόσφατα η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποδεχθούν να ζημιωθεί η ενιαία δομή του κράτους», αναφέρει ο στρατηγός σε μήνυμά του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου στο Ίντερνετ.

Αν και υπογραμμίζει πως ο στρατός «σέβεται τις πολιτιστικές διαφορές», ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δεν θέλει οι διαφορές αυτές, στην προκειμένη περίπτωση μια αναφορά στην κουρδική ταυτότητα, να αναφέρονται στο τουρκικό σύνταγμα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται εξάλλου πως η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι τα τουρκικά και πως η διάταξη του θεμελιώδους νόμου που αναφέρεται στο σημείο αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

Ο στρατός επισημαίνει επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμιά δραστηριότητα που μπορεί να τον φέρει σε επαφή «με την τρομοκρατική οργάνωση (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τους εταίρους της», τους οποίους υπόσχεται για άλλη μια φορά ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους.

Η αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τουρκία μένει σχεδόν μόνη της στην κριτική που ασκεί στην κουρδική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ντενίζ Μπαϋκάλ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας».

«Το σχέδιο που θέλει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση είναι σχέδιο διάλυσης του έθνους», είπε ο Ντ. Μπαϋκάλ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του, στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο για τη λύση του κουρδικού ως «απόπειρα να προσδοθεί σε κάποιους πολιτική ταυτότητα».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί μία επικίνδυνη απόπειρα, που πρόκειται να ζημιώσει την εθνική ενότητα και τη βασική πολιτική ταυτότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Ντ. Μπαϋκάλ προχώρησε την κριτική του ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας ότι αν γίνουν ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση των αλλαγών, που προτείνει η κυβέρνηση, «θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι η πολιτική θα αλλάξει χαρακτήρα στην Τουρκία».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «η διαδικασία λύσης του κουρδικού, που εγκαινίασε η κυβέρνηση, προκαλεί μεγάλες εντάσεις».

«Έχει αρχίσει να γίνεται οφθαλμοφανής μία σοβαρή ένταση», είπε και πρόσθεσε:«Βλέπω με λύπη πως αυτή η ένταση έχει συμπεριλάβει μέσα της τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).Η κάθε πλευρά έχει αρχίσει να είναι αντικείμενο των συζητήσεων και επικρίσεων από την κοινή γνώμη».

Αντίθετα, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ σχολίασε:«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) δεν πρόκειται να εμπλακούν σε δραστηριότητες, οι οποίες θα δίνουν αφορμή για τη δημιουργία σχέσεων με την τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της»,προσθέτοντας πως: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύουν ότι η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να επεκτείνεται σε θέματα που θέτουν σε κίνδυνο την οντότητα του κράτους και δημιουργούν ατμόσφαιρα πόλωσης, διακρίσεων και συγκρούσεων».

Ο στρατηγός αναφέρθηκε και στο μη τροποποιούμενο άρθρο 3 του Συντάγματος που μιλά για την ενότητα του κράτους της χώρας και του λόγου και ορίζει ως επίσημη γλώσσα την τουρκική.

«Οι ΤΕΔ είναι και θα συνεχίσουν να είναι μέτωπο για την προστασία της δομής κράτους - έθνους (εθνικό κράτος) και του ενιαίου κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας»,είπε.

Ο Ιλ. Μπασμπούγ στο μήνυμά του που μεταδόθηκε στο δίκτυο του Γενικού Επιτελείου με αφορμή της 30η Αυγούστου (επίσημη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων)ανέφερε επίσης ότι: «Οι ΤΕΔ σέβονται τις πολιτιστικές διαφορές, αλλά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ως εφικτό, την πολιτικοποίηση των πολιτιστικών διαφορών, δηλαδή, να γίνουν μέσο πολιτικής αντιπροσώπευσης και να μετατραπούν σε στοιχείο κοινωνικής-πολιτικής ταυτότητας. Οι ΤΕΔ δεν πρόκειται να αποδεχθούν την ανοχή όσων χρησιμοποιούν τους χώρους ευκαιριών προς τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν το δικαίωμα ζωής, που είναι το βασικότερο από τα ατομικά δικαιώματα».

Οι παρατηρήσεις του στρατηγού αντιμετωπίστηκαν θετικά από το κυβερνητικό κόμμα.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χαρακτήρισε τις απόψεις Μπασμπού «θετικές» και «επίκαιρες».

«Ο στρατηγός υπενθύμισε τις "κόκκινες γραμμές της Τουρκίας"»,είπε και σημείωσε ότι το μήνυμα του τούρκου επιτελάρχη αποτελεί απάντηση και στην αντιπολίτευση, καθώς εξέφρασε την υποστήριξη των ΤΕΔ στο άνοιγμα για το κουρδικό ζήτημα.

"Οι κόκκινες γραμμές μας είναι ίδιες"», παρατήρησε ο Μπ. Μποζντάγ, ο οποίος διευκρίνισε πως «το ΑΚΡ είναι κατά του εθνικισμού», τονίζοντας ότι: «Οι ΤΕΔ αισθάνθηκαν την ανάγκη να απαντήσουν σε άδικες επικρίσεις».

Αντίθετα, το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP),ενοχλήθηκε από τη θετική αντιμετώπιση του μηνύματος του στρατηγού από το ΑΚΡ.