Τέσσερα είναι τα σημεία- κλειδιά που πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να ασφαλίσει το σπίτι του από πυρκαγιά, προκειμένου να μη βρεθεί προ εκπλήξεως όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης.
Κατ΄ αρχήν ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ασφαλίσει τόσο το ακίνητό του (διαμέρισμα, μονοκατοικία, κ.λπ.) όσο και το περιεχόμενό του (οικοσκευή), για το 100% της αξίας και όχι για μικρότερο ποσό. Δεν πρέπει δηλαδή να υπασφαλιστεί, σκεπτόμενος ότι έτσι θα πληρώσει μικρότερα ασφάλιστρα, όπως κάνουν συχνά αρκετοί πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών.
Κι αυτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον συμβεί ολοσχερής καταστροφή, θα εισπράξει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που είχε δηλώσει. Αν, για παράδειγμα, οικοσκευή αξίας 30.000 ευρώ δηλωθεί μόνο για 20.000 ευρώ και καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, τότε ο δικαιούχος θα εισπράξει από την ασφαλιστική του εταιρεία μόνο 20.000 ευρώ. Άλλωστε, η ασφάλιση περιουσίας για πυρκαγιά κοστίζει ακόμη πολύ λίγο στην Ελλάδα, και τα ασφάλιστρα δεν ξεπερνούν συνήθως το 2-2,5 τοις χιλίοις της ασφαλιζόμενης αξίας.
Για παράδειγμα, για ένα μέσης αξίας διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αθήνα, με κατασκευαστική αξία 100.000 ευρώ, το οποίο περιέχει οικοσκευή αξίας 30.000 ευρώ, το ασφάλιστρο που πρέπει να καταβάλει κανείς για να το ασφαλίσει για πυρκαγιά και σεισμό κοστίζει 360 ευρώ τον χρόνο (280 ευρώ για το διαμέρισμα, και 80 ευρώ για την οικοσκευή).
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι η ασφαλιστική εταιρεία να υπολογίσει εξ αρχής και με ακρίβεια την επιφάνεια του ακινήτου, μαζί με τα τετραγωνικά τυχόν υπόγειων χώρων, ημιυπαίθριου, γκαράζ, κ.λπ. Κάθε σοβαρή εταιρεία ασφαλίζει βάσει των στοιχείων που της δήλωσε ο πελάτης, και όχι π.χ. βάσει του συμβολαίου απόκτησης του ακινήτου, όπου ο ημιυπαίθριος δεν εμφανίζεται. Έχει τύχει στο παρελθόν, συγκεκριμένα στις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007, ασφαλισμένος να εισπράξει λιγότερη αποζημίωση από αυτήν που νόμιζε ότι δικαιούται, επειδή δεν υπολογίστηκαν σωστά οι επιφάνειες του ακινήτου του και εν προκειμένω δεν είχαν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει κανείς να γνωρίζει είναι ότι το ακίνητο ασφαλίζεται τόσο για την κτιριακή του αξία όσο και για το περιεχόμενό του. Αναφορικά με την κτιριακή αξία, οι εταιρείες ασφαλίζουν την κατασκευαστική του αξία και όχι την εμπορική. Δηλαδή, ένα νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Γλυφάδα έχει πάνω- κάτω την ίδια κατασκευαστική αξία με ένα αντίστοιχης επιφάνειας νεόδμητο διαμέρισμα στο Παγκράτι.
Τα δάνεια κατοικίας
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που για την αγορά του ακινήτου έχει ληφθεί δάνειο; Έστω ότι έχει πάρει κανείς δάνειο από την τράπεζα αξίας 80.000 ευρώ (τα οποία και είναι ασφαλισμένα από την τράπεζα), αλλά η κατασκευαστική αξία του ακινήτου είναι 140.000 ευρώ. Τότε ο πελάτης θα πρέπει να κάνει πρόσθετο συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία για τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ. Μόνο έτσι θα είναι εξασφαλισμένος ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς και ολικής καταστροφής του σπιτιού θα εισπράξει αποζημίωση για το 100% της αξίας του.
Η ΟΙΚΟΣΚΕΥΗ
Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε την αξία της οικοσκευής στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο
«Σεληνιακό τοπίο»
«ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ κόστος των πυρκαγιών είναι τεράστιο. Οι πρόσφατες φωτιές δεν ήταν τόσο εκτενείς όσο εκείνες του 2007, αλλά κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό το πράσινο που βρίσκεται στα περίχωρα των Αθηνών και ήδη έχει περιοριστεί σημαντικά. Τα δέντρα λειτουργούν ως πνεύμονας για την ελληνική πρωτεύουσα, προσφέροντας οξυγόνο και ρίχνοντας τη θερμοκρασία της πόλης. Η απώλειά τους θα προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο: η πόλη θα γίνει πιο ζεστή και θα προκληθούν ακόμα περισσότερες πυρκαγιές. Είναι κάτι ιδιαίτερα θλιβερό.
Αυτή η περιοχή, στα βορειοανατολικά της Αθήνας, θύμιζε τις Άλπεις. Τώρα μοιάζει με σεληνιακό τοπίο».
Ο Μάλκολμ Μπράμπαντ είναι ανταποκριτής στην Αθήνα του βρετανικού ΒΒC.
«Όπως στην Ιταλία»
«Η ΕΛΛΑΔΑ και η Ιταλία, όπως λέει ένα λαϊκό γνωμικό, μοιάζουν στα πάντα: στα καλά και στα άσχημα. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου μοιάζει να ακολουθούν ένα καταστροφικό και σχεδόν συγχρονισμένο σενάριο: φλόγες στη Σαρδηνία, νήσο- βασίλισσα του τουρισμού μας, φλόγες και στην Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια στην Πελοπόννησο οι φλόγες έφτασαν στη μυθική Ολυμπία.
Φέτος, στον Μαραθώνα, μνημείο αντίστασης κατά των Περσών. Η Ελλάδα και η Ιταλία μοιάζουν γιατί όλοι ξέρουν ότι πίσω από τις μεγάλες πυρκαγιές υπάρχει δόλος και γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν οι ένοχοι. Εντάξει, αυτή τη φορά δεν μετράμε νεκρούς, μα είναι σχεδόν βέβαιο ότι και αυτή τη φορά, όπως στην Ιταλία, οι δολοφόνοι της φύσης θα μείνουν ατιμώρητοι».
Ο Αντόνιο Φεράρι είναι ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera».
«Οργή για την ανικανότητα των αρχών»
ΜΕ ΤΗ ΔΡΕΣΔΗ στη διάρκεια του σαρωτικού βομβαρδισμού της παρομοιάζουν τον νυχτερινό ουρανό της Αττικής οι Τάιμς σε χθεσινό κύριο άρθρο τους. Ο εφιάλτης - τονίζει η βρετανική εφημερίδα - έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τη Νότια Ελλάδα, αποκαλύπτοντας την ανικανότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και απειλώντας τη σταθερότητα της ήδη πιεσμένης κυβέρνησης. Καμιά από τις υποσχέσεις που δόθηκε τότε δεν τηρήθηκε, και οι Έλληνες είναι δικαιολογημένα οργισμένοι. Χωρίς τα πεύκα που προστάτευαν το ομηρικό τοπίο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προοπτική ενός θερμότερου κλίματος και περισσοτέρων πυρκαγιών. Η αναδάσωση χρειάζεται χρόνο, χρήμα, υπομονή και αφοσίωση, και η Ελλάδα δεν έχει τίποτα απ΄ αυτά.
Στην οργή των Ελλήνων για την ανικανότητα των Αρχών να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές αναφέρονται και άλλες εφημερίδες, όπως η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν. Η Μοντ φιλοξενεί συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Λιαρίκο, από το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, που επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να δημιουργήσει ένα εθνικό δασολόγιο για να καλύψει τα νομικά κενά που υπάρχουν και υπενθυμίζει μια παλαιότερη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι η προστασία των δασών και η αρχαιολογία είναι οι εχθροί της ανάπτυξης.