Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Εκρηκτική η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Πυρά αυτομάτων όπλων και σειρήνες που σήμαιναν συναγερμό ακούστηκαν επανειλημμένα το πρωί της Πέμπτης στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου μαχητές των Ταλιμπάν ζωσμένοι εκρηκτικά έχουν εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις δυο φορές μέσα στον Αύγουστο.

Δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση από τις αρχές για το τι συνέβη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πάντως οι Ταλιμπάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα κλιμάκωναν τις επιθέσεις για να εμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών της περασμένης εβδομάδας. Η εκλογική επιτροπή βρίσκεται στη φάση της καταμέτρησης.

Ωστόσο, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το περασμένο 24ωρο σε διαφορετικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, που έγιναν στις ζώνες όπου παρατηρείται κλιμάκωση της δράσης των ανταρτών.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΝΑΤΟ, ο ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου δρουν οι Ταλιμπάν. Ο δεύτερος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου επίσης παρατηρείται κλιμάκωση της δράσης των Ταλιμπάν.

Με το θάνατο αυτών των δύο στρατιωτών ανήλθε στους 298 ο αριθμός των ανδρών που έχουν χάσει οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν από την αρχή του χρόνου. Μόνο στη διάρκεια του Αυγούστου, οι νεκροί είναι 66.

Το 2009 είναι το πιο αιματηρό για τους ξένους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, από την αρχή της στρατιωτικής επέμβασης, το 2001, που έγινε με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.