Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέες σκληρές αποφάσεις

Συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση, για την προώθηση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του φθινοπώρου ζήτησε, χθες, από τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε μαζί τους.

«Αλλαγές τώρα ή επιστροφή σε άσχημες καταστάσεις του παρελθόντος» ζήτησε, χθες, από τους κοινωνικούς εταίρους -με τους οποίους συναντήθηκε εν όψει του δεύτερου κύκλου συναντήσεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός εν όψει της ΔΕΘ- ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο υπουργός τόνισε ότι η διεθνής οικονομική κρίση αν και άργησε να φτάσει στην Ελλάδα είναι ήδη εδώ. «Είναι ώρα ευθύνης και απόλυτης ειλικρίνειας.
Γ. Παπαθανασίου: Η κρίση είναι εδώ και θα χρειαστεί να παρθούν δύσκολες αποφάσεις.

Ή θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου για να προσθέσει ότι υπάρχει ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας, για να υπερβούμε την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περίοδο υψηλής ανάπτυξης.

«Χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση. Για να στηρίξουμε αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία, την απασχόληση και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Και κυρίως για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή. Ικανή να προσελκύει επενδύσεις, ικανή να δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΣΕΒ: Πρόταση για την ανεργία

Μια ολοκληρωμένη πρόταση δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της ανεργίας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης του προεδρείου του Συνδέσμου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, ζητώντας η εν λόγω πρόταση να συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική, που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Στην ίδια συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα χρόνια και δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που, όπως επισημάνθηκε, η παγκόσμια κρίση ανέδειξε με ιδιαίτερη οξύτητα.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΕΒ ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε τη διαπίστωσή του ότι η κρίση ανέδειξε τα χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών -θέση που ο ΣΕΒ μονότονα επαναλαμβάνει τουλάχιστον από το 2007.

Ο ΣΕΒ ελπίζει ότι τούτη τη φορά θα υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να γίνουν όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα» δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Αντίθετα, θεωρούμε ότι τα ασύνταχτα εισπρακτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αδιέξοδα διότι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ συμπιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και καταδικάζουν την αγορά σε παρατεινόμενη ύφεση».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανεργία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τη χαρακτήρισε ως ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που αποτελεί μία από τις πιο άμεσες και κοινωνικά οξύτερες επιπτώσεις της κρίσης.

«Οι απολύσεις αποτυπώνουν το πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων και χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας» επεσήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι για τον ΣΕΒ, αποτελεί ζωτική προτεραιότητα η άμεση προώθηση μέτρων θωράκισης της απασχόλησης.

Για το λόγο αυτό ο ΣΕΒ κατέθεσε χθες, δέκα συγκεκριμένα μέτρα που, όπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην ανεργία.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι έχει, ήδη, συζητήσει με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και για το λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση να τα συμπεριλάβει στην οικονομική πολιτική που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και την αντιπολίτευση να τα στηρίξει.

«Είναι χρέος μας να θωρακίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των δυνάμεων της εργασίας, στην εργασία» τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις του. Ειδικότερα τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΕΒ για τον περιορισμό της ανεργίας έχουν ως εξής:

1. Άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Να καθοριστούν προτεραιότητες ενίσχυσης ασθενέστερων και να προβλεφθεί η συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση.

2. Κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

3. Υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση στη διετία 2009 - 2010.

4. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 - 2010.

5. Επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση.

6. Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

7. Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων.

8. Υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις.

9. Άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

10. Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% για τουλάχιστον έναν χρόνο.

ΕΒΕΑ: Ευρύτερη συνεργασία

«Το μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα και οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας και συναίνεσης όλων μας, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, κοινωνικών εταίρων, φορέων, πολιτών».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη χθεσινή συνάντηση του ίδιου και της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου.

Οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ παρουσίασαν τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου εν όψει της ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, «προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση όσο το δυνατόν με λιγότερα πλήγματα και να επιστρέψει στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος ανέφερε πως πρέπει όλοι να αφήσουν κατά μέρος τη μικροπολιτική και τη σκανδαλολογία και να στραφούν στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, με νέες ριζοσπαστικές λύσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία προς την αναπτυξιακή της κατεύθυνση και θα στηρίξουν τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

«Η αύξηση των επενδύσεων, της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά χρειάζονται τη συνδρομή της πολιτείας με τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να τεθούν η άμεση επιτάχυνση και η διεύρυνση όλων των αναπτυξιακών πολιτικών και η εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ.

Ακόμη, προτάσσεται η ενίσχυση των προγραμμάτων παροχής εγγυήσεων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και ασφαλώς των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ όπως και η αναγνώριση των πιθανών προβλημάτων ρευστότητας, με το σχεδιασμό μιας διαδικασίας με την οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν σε σύστημα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Ο Πρόεδρος και η Δ.Ε. του ΕΒΕΑ ζήτησαν για άλλη μία φορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, βελτιώσεις του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο τη βιωσιμότητα του και δημιουργία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) κέντρου για τη διασταύρωση στοιχείων που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και διασταύρωσης στοιχείων, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Τέλος, προέβαλαν στον ΥΠΟΙΟ και τα εξής ζητήματα:

- Διατήρηση του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, στα σημερινά επίπεδα, με προώθηση, μετά την παρέλευση της κρίσης, περαιτέρω μείωσης των συντελεστών, με κριτήριο το φορολογικό ανταγωνισμό, εντός και εκτός Ε.Ε.

- Επαναπροσδιορισμό του καταλόγου Φόρων Υπέρ Τρίτων και του συστήματος Φορολογικών Απαλλαγών.

- Διασφάλιση της ισότητας μεταξύ Κράτους και Φορολογουμένου, με ταχεία και έντοκη επιστροφή των ποσών που οφείλει το Κράτος, δυνατότητα αυτοδίκαιου συμψηφισμού πιστωτικών και χρεωστικών ποσών ανεξαρτήτως φορολογικού αντικειμένου.

- Εντατικοποίηση των προγραμμάτων επανακατάρτισης και διά βίου εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και τις ειδικότητες με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

- Προώθηση συνδυασμένου προγράμματος «Ποιότητας - Σχεδίασης - Οικολογίας» για παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Νέο πρότυπο ανάπτυξης ζήτησε χθες η ΓΣΕΕ από τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου (2ος από δεξιά).

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ που συμπεριλαμβάνονται και στην επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό ανέπτυξε χθες το Προεδρείο της στο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών σε συνάντηση που είχε μαζί του εν όψει των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ το προεδρείο έκανε αναφορά στον υπουργό σε «όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, ένεκα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία αυξάνει την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες ενώ ταυτόχρονα θέτει την οικονομία και τη χώρα σε σοβαρές περιπέτειες».

Επιπρόσθετα τέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του Δημοσίου όπως Ναυπηγεία, ΕΛΒΟ Λιπάσματα, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ κ.α. καθώς και των συμβασιούχων πυροσβεστών, στο οποία όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ δυστυχώς διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων και πολιτικών ωστόσο τις επίσημες απαντήσεις στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις της θα δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν και να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και της οικονομικής πολιτικής για αυτό θα διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, αρχής γινομένης από το Πανεργατικό Συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου, ώρα 18.30)

Στο υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό η ΓΣΕΕ προτείνει για την έξοδο από την οικονομική κρίση την εφαρμογή νέου μείγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και νέου προτύπου ανάπτυξης σε όλους τους τομείς με συγκεκριμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένα για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης η ΓΣΕΕ διεκδικεί την προστασία από τις καταχρηστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές των τραπεζών, όλων των δανειοληπτών, με πρόσθετα μέτρα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικο-πιστωτικού συστήματος με κοινωνικό έλεγχο και στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη των ΜΜΕ, τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας που απειλούνται από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση (π.χ. Τουρισμός, Κλωστοϋφαντουργία, κ.ά.).

Ιδιαίτερη μέριμνα κάνει η ΓΣΕΕ για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με προτεραιότητα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για τα οποία οι Γερμανοί ιδιοκτήτες μεθοδεύουν το κλείσιμο και την απαξίωσή τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παραγωγική βάση και την απασχόληση.

Μέτρα προτείνει και για την κοινωνική ασφάλιση μεταξύ των οποίων την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, την ενίσχυση του ΙΚΑ και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και για την εξασφάλιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, την ενίσχυση της προστασίας των ανέργων με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του.

Προτείνει επίσης την αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την υγεία, έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, απαγόρευση των απολύσεων - διαθεσιμότητων για το διάστημα που θα διαρκεί η οικονομική κρίση.

Για τη στήριξη της ανάπτυξης (νέο πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης) η ΓΣΕΕ διεκδικεί αξιοποίηση ων δυνατοτήτων άντλησης κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων, Χρηματοπιστωτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των οικονομιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αναθεώρηση με γενναία αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, επιτάχυνση της επεξεργασίας των μέτρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ουσιαστική αναπροσαρμογή του συμφώνου σταθερότητας.

ΓΣΕΒΕΕ: Επισφαλές περιβάλλον

Προβλήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εν όψει και των δυσοίωνων προοπτικών για την επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, συζήτησε, χθες, το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα επισφαλές περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις, δεδομένης της κρίσης, ενώ, άφησαν και αιχμές ότι τα θέματα τα οποία έθεσε η Γενική Συνομοσπονδία και σε σχετικό Υπόμνημα προς τον Υπουργό, μαζί με αυτά της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, έπρεπε, ήδη, να είχαν αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και εισηγήσεων προς την κυβέρνηση στο Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΜΕ).

Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι αν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της ρευστότητάς τους θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες, όπως αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους προμηθευτές, τις τράπεζες και ασφαλώς στις επενδύσεις και στις θέσεις εργασίας.

Θα κινδυνεύσουν, εκτιμάται, και οι υγιείς έως τώρα επιχειρήσεις, καθώς ο κίνδυνος της «στάσης πληρωμών» είναι ορατός. Συναφώς, συζητήθηκε και το πρόβλημα της μεγάλης μεταχρονολόγησης των επιταγών και της επικίνδυνης διόγκωσης των ακάλυπτων επιταγών και να αρχίσει ο διάλογος για μια σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολόγησης. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η επαναδιαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων ένταξης στη «μαύρη λίστα» της Τειρεσίας ΑΕ να γίνει άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, η ΓΣΕΒΕΕ επανέλαβε τη θέση της για αποτίμηση ζημιών των επιχειρήσεων άυλων (τζίρος) και υλικών σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, με διαμόρφωση σταθερού πλαισίου φορολογικών κινήτρων για τις ειδικές αυτές περιπτώσεις.

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας μέσα από φορολογικά κίνητρα και για τις νέες επιχειρήσεις, απλοποίησης και κωδικοποίησης της φορολογικής Νομοθεσίας, κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ΚΒΣ , κλπ.

Ταυτόχρονα, πρότεινε άμεσα μέτρα για αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ασφαλιστικό ΟΑΕΕ - Προνοιακή Πολιτική) και στο ζήτημα της εμπορικής χωροταξίας, καθώς και της σταθεροποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Τέλος, ζητήθηκε αυστηροποίηση των κανόνων και προϋποθέσεων λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου («και όχι ελαστικοποίηση»), δραστικός περιορισμός του παραεμπορίου και σε καμία περίπτωση διεύρυνσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

ΚΕΕΕ: Πιο φθηνό χρήμα
O κ. Γιώργος Κασιμάτης.

Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για το περιορισμό του κόστους χρήματος προς τις επιχειρήσεις ζήτησε χθες μετά την συνάντησή του με τον κ. Παπαθανασίου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργος Κασιμάτης.

Ζήτησε επίσης πάταξη της φοροδιαφυγής που άλλωστε αποτελεί και μόνιμο αίτημα του υγιούς εμπορίου καθώς επίσης και στοχευμένες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, ζήτησε τη σύνταξη ρεαλιστικού προϋπολογισμού για το 2010.

ΕΣΕΕ: Δυσαρέσκεια

Προβληματισμένος εξήλθε, χθες, του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης.
Δηλώσεις Δ. Αρμενάκη μετά από τη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΟ, Γ. Παπαθανασίου.

«Δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος από τη συνάντηση με τον Υπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας τη δήλωση του κ. Παπαθανασίου προς την ΕΣΕΕ ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πως δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιεσδήποτε παροχές. Κατόπιν τούτου και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν, καθένας με τον τρόπο του, ώστε να αντιμετωπισθεί η παρούσα οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η ΕΣΕΕ είχε προτείνει, ως άμεσα μέτρα στήριξης των ΜμΕ, με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, την επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία από 8+8 ημέρες που ισχύει σήμερα, σε 30 ημέρες, καθώς, επίσης, άρση των ποινικών κυρώσεων και μη καταχώρηση στον «Τειρεσία» των ακάλυπτων επιταγών κάτω των 3.000 ευρώ και των σχετικών με αυτές διαταγών πληρωμής.

Επί των συγκεκριμένων αιτημάτων η στάση του κ. Παπαθανασίου ήταν αρνητική. Ως προς το πρώτο μέτρο, η ΕΣΕΕ θεωρούσε αναγκαία την παράταση του διαστήματος στο οποίο μια επιχείρηση θα μπορέσει να φανεί συνεπής στην συγκεκριμένη υποχρέωσή της, ενώ, ως προς το δεύτερο, είχε προταθεί να διατηρηθούν μόνο τα αστικά μέσα είσπραξης των χρημάτων.

Παρά ταύτα, ο ΥΠΟΙΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε να συμμερίζεται επιμέρους θέματα του εμπορικού κόσμου -ο κ. Αρμενάκης του έθεσε, μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης-, χωρίς, πάντως, να δεσμευθεί για οποιαδήποτε ρύθμιση. Διαβεβαίωσε, μόνον, τους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι φόροι ή έκτακτη εισφορά.