Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Αναδασωτέα μόνο τα 2/3 των καμένων

Σε 135.000 στρέμματα υπολογίζονται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των νομαρχιών, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής που κάηκαν και που πρόκειται να κηρυχθούν αυτόματα αναδασωτέες.

Το καυτό ερώτημα ωστόσο είναι τι αποφάσεις θα πάρει η πολιτεία για τα υπόλοιπα περίπου 63.000 καμένα στρέμματα (198.000 είναι τα στρέμματα που συνολικά κάηκαν, δασικά και μη) «αμφιβόλου ταυτότητας».

Στα χαρτιά, τα 38.000 από αυτά αφορούν γεωργικές εκτάσεις και τα 25.000 οικισμούς και σχέδια πόλεων. Στην πράξη ωστόσο πρόκειται για εκτάσεις στις οποίες έχουν ξεφυτρώσει τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον 15.000 αυθαίρετα κάθε είδους, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, κι ας διατηρούν εδώ και χρόνια τον χαρακτηρισμό τους ως δασικές.

Ο μισός Άγιος Στέφανος και η μισή Ροδόπολη ανήκουν ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία, τονίζουν οι πηγές του υπουργείου. «Άλλωστε γι΄ αυτά τα αυθαίρετα υπάρχουν 8.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης, που φυσικά δεν εκτελούνται».

Τα παραπάνω άλλωστε άφησαν να εννοηθούν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης στην εισήγησή του στη χθεσινή κυβερνητική επιτροπή όσο και στην ενημέρωση που έκανε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος.

Λόγω της πολυμορφίας των καμένων εκτάσεων- είπε ο κ. Χατζηγάκης- αλλά και του ορίου των 5 μηνών που θέτει ο νόμος εντός του οποίου πρέπει να γίνει ο αποχαρακτηρισμός ή μη μιας έκτασης, προτείνεται να αποτυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια το περίγραμμα των καμένων εκτάσεων και να αναφερθούν λεπτομερώς οι τυχόν εξαιρέσεις για τις αγροτικές εκτάσεις. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν ότι αμφιβάλλουν κατά πόσο όλα αυτά τα χιλιάδες στρέμματα θα ξαναβρουν τη «χαμένη» δασική ταυτότητά τους.

Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα δοθούν 195 εκατ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά- αντιπλημμυρικά έργα και τεχνητές αναδασώσεις, ενώ για τα κηπευτικά, τα αμπέλια και τα δέντρα που κάηκαν, η αποτίμηση από συνεργεία του ΟΓΑ συνεχίζεται. Επίσης, στα καμένα της ΒΑ Αττικής πρόκειται να εφαρμοστεί το μοντέλο Πάρνηθας, όπου θα παρακολουθείται από δορυφόρο η πορεία της αναδάσωσης, καθώς και το αν γίνονται στην πορεία καταπατήσεις...

ΔΕΗ: «Ρεύμα σε όλους»
Υπόσχεση στους πελάτες της, ότι το αργότερο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα θα είχε αποκατασταθεί κάθε βλάβη στο ηλεκτρικό της δίικτυο, έδωσε χθες η ΔΕΗ. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν αποκατασταθεί πάνω από 200 καμμένοι στύλοι του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, 7,5 χιλιόμετρα καμένων καλωδίων, 5 μετασχηματιστές, ενώ σε περιπτώσεις εκτεταμενων βλαβών δόθηκε προσωρινή λύση με την εγκατάσταση γεννητριών. Στην περίπτωση της Καρύστου, οι εργασίες επρόκειτο να ολολκληρωθούν αργά χθες το βράδυ, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να έχουν αποκαταστήσει πάνω από 75 καμμένους στύλους σε μήκος 35 χιλιομέτρων και ένα χιλιόμετρο αγωγών.

8.000 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ
υπάρχουν για τα 15.000 αυθαίρετα που έχουν χτιστεί στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που κάηκαν


Εξαιρείται από την αναδάσωση ο ΧΥΤΑ Γραμματικού

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ που θα κηρυχθούν αναδασωτέες θα παραμείνει η έκταση στο Σέσι Γραμματικού απ΄ όπου άρχισε η καταστροφική πυρκαγιά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο μετά τη φωτιά είναι πιθανό το ενδεχόμενο νέας εμπλοκής στα έργα κατασκευής του ΧΥΤΑ σε περίπτωση που κάτοικοι και φορείς της περιοχής επιλέξουν να προχωρήσουν σε κατάθεση νέας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αφορμή για την ενέργεια αυτή μπορεί να αποτελέσει η κήρυξη ως αναδασωτέων των εκτάσεων που κάηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά και η πιθανή εξαίρεση της έκτασης που προορίζεται για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Ήδη υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στην Πάρνηθα.

Συγκεκριμένα εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ επί προσφυγών πολιτών που ζητούν την ακύρωση της απόφασης του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση 62,5 στρέμματα γύρω από το καζίνο, τα οποία κάηκαν στην Πάρνηθα κατά τη μεγάλη πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2007.

Οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι παράνομα και αντισυνταγματικά εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση διάφορες εκτάσεις, οι οποίες επίσης έπρεπε να είχαν κριθεί προστατευόμενες. Όπως αναφέρεται στις σχετικές αιτήσεις στο ΣτΕ, η εξαίρεση από την αναδάσωση της συγκεκριμένης περιοχής αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει τη μεταβολή του προορισμού των δασών παρά μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Πριν απ΄ όλα η καταστροφή»
Επί του παρόντος πάντως ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης αναφέρει πως δεν έχει εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο. «Προέχει η αντιμετώπιση της καταστροφής, αυτά είναι ζητήματα που θα τα δούμε αργότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζει ο κ. Κούκης, ο χώρος που έχει οριστεί για την κατασκευή ΧΥΤΑ είναι σε περιοχή που είχε κηρυχθεί αναδασωτέα πριν από χρόνια έπειτα από ανάλογη πυρκαγιά. Και τότε, προκειμένου να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και στο πλαίσιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είχε εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης χώρου 500 στρεμμάτων από την αναδάσωση, για να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ.

Μάλιστα, αναφέρει ο κ. Κούκης, ένας από τους λόγους που αναφέρονταν στην προσφυγή του δήμου κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ ήταν και το γεγονός πως επρόκειτο για αναδασωτέα έκταση. Ωστόσο το ΣτΕ έκρινε πως υπήρχε λόγος δημοσίου συμφέροντος για την εξαίρεση από την αναδάσωση.