Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Απεβίωσε ο Έντουαρντ Κέννεντι

Ο γερουσιαστής Εντουάρντ Κένεντι που πέθανε αργά την Τρίτη σε ηλικία 77 χρόνων μετά από μάχη ενός χρόνου με τον καρκίνο που παρουσίασε στον εγκέφαλο, πρόκειται να ταφεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον, που βρίσκεται κοντά στο Πεντάγωνο, γράφουν και μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στο ίδιο κοιμητήριο έχουν ταφεί τα αδέλφια του, ο δολοφονηθείς πρόεδρος Τζον Κένεντι το 1963 και ο επίσης δολοφονηθείς γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι το 1968. Ο τάφος του τελευταίου της δυναστείας των Κένεντι θα βρίσκεται πολύ κοντά στους τάφους των αδελφών του.

Ο Κέννεντι εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1962 και ασχολήθηκε κυρίως σε όλη τη θητεία του στην Γερουσία με θέματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Ήταν πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της Γερουσίας.

Στις 11 Αυγούστου ένα άλλο μέλος της οικογένειας Κέννεντι, η Γιούνις Κέννεντι Σράιβερ πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Ο Έντουαρντ Κέννεντι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1932 στη Βοστόνη, ο μικρότερος από τα εννιά παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόζας Κέννεντι. Από το 1962 εκπροσωπούσε, χωρίς διακοπή, την Μασαχουσέτη στη Γερουσία, στη θέση του αδελφού του Τζον που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δικηγόρος, με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο Τεντ Κέννεντι παρέμεινε στη σκιά των δύο μεγαλύτερων αδελφών του μέχρι τη δολοφονία του Ρόμπερτ το 1968, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Μετά το γεγονός αυτό, ο Τεντ ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια Κέννεντι στην πολιτική ζωή της χώρας και να φτάσει ίσως ως τον Λευκό Οίκο. Όμως το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1969 όταν ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή της η συνεργάτης του Μέρι Τζο Κόπεσν έβαλε τέλος στις προεδρικές του φιλοδοξίες.

Ο μόνος επιζών από τους αδελφούς της οικογένειας δεν έλαβε ποτέ το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Σε όλη τη θητεία του στη Γερουσία ασχολήθηκε με τα κοινωνικά θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και την υγεία.

Μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 στο Ιράκ, ο Τεντ Κέννεντι κατηγόρησε ανοικτά τον Τζορτζ Μπους ότι υπερέβαλε την ιρακινή απειλή για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Συνέκρινε τον Μπους με τον Νίξον και το Ιράκ με το Βιετνάμ, μιλώντας για την «χειρότερη γκάφα στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας». Ο Τεν Κέννεντι παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε τρία παιδιά με την πρώτη του σύζυγο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο θάνατος του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, που θέτει τέλος σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της αμερικανικής πολιτικής ζωής, «του ράγισε την καρδιά».

Ο θάνατος του Εντουαρντ Κέννεντι προκάλεσε λύπη σε κάθε ήπειρο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενώ ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ επισήμανε πως ο Αμερικανός γερουσιαστής ήταν ένας άνθρωπος που προκαλούσε τον θαυμασμό όλων.

Οι τραγωδίες των Κέννεντι

Οι ζωές των μελών της οικογένειας Κέννεντι σημαδεύτηκαν και από άλλες τραγωδίες εκτός από τις δολοφονίες του Τζον και του Ρόμπερτ Κέννεντι.

Το 1941 η Ρόζμαρι Κέννεντι μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η οποία είχε διανοητικά προβλήματα, υποβλήθηκε σε λοβοτομή και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της σε ίδρυμα. Πέθανε το 2005.

Το 1944 ο Τζοζεφ Κέννεντι Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια σκοτώνεται σε ηλικία 29 ετών ενώ πετούσε πάνω από τη Μάγχη στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1948 η Καθλίν Κέννεντι Κάβεντις, τέταρτο παιδί της οικογένειας, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία, σε ηλικία 28 ετών.

Το 1963 ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι δολοφονείται σε ηλικία 46 ετών στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου.

Το 1964 ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κέννεντι, ο νεαρότερος της οικογένειας, γλυτώνει από θαύμα όταν το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει συντρίβεται.

Το 1968, στις 5 Ιουνίου, δολοφονείται ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κέννεντι στο Λος Αντζελες σε ηλικία 42 ετών.

Το 1969 το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Εντουαρντ Κέννεντι πέφτει από γέφυρα στο νησί Τσαπακουιντίκ της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η γραμματέας του Μέρι Τζο Κόπεσν.

Το 1984 πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών ο 28χρονος Ντέιβιντ Κέννεντι, γιός του Ρόμπερτ.

Το 1997 ο άλλος γιος του Ρόμπερτ, ο Μάικλ σκοτώνεται σε δυστύχημα στο σκι στο Ασπεν του Κολοράντο.

Το 1999 ο Τζον Κέννεντι Τζούνιορ πετάει με δικό του αεροσκάφος προς το Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης. Το αεροπλάνο πέφτει στη θάλασσα και ο ίδιος, η σύζυγος του Καρολίν και η αδελφής της σκοτώνονται.