Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Επιστροφή με βενζίνη στα ύψη

Επιστροφή με βενζίνη στα ύψη επιφύλασσαν τα πρατήρια στους εκδρομείς του Αυγούστου, καθώς οι τιμές των καυσίμων παραμένουν «στο ύψος τους», ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές.

Ειδικά στις δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές, οι μέσες τιμές «φλερτάρουν» με το 1,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ υπάρχουν και –μεμονωμένες- περιπτώσεις πρατηρίων που το κόστος ανά λίτρο ξεπερνά ακόμα και το 1,30 ευρώ!

Όπως προκύπτει από τις πιο πρόσφατες τιμοληψίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε δύο νομούς της χώρας, την Κέρκυρα και το Λασίθι, η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 1,20 ευρώ.

Η ακριβότερη βενζίνη πωλείται όμως στο Ηράκλειο, όπου και υπάρχει πρατήριο που διαθέτει αμόλυβδη 95 Οκτανίων έναντι 1,338 ευρώ ανά λίτρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές καταγράφονται με το πετρέλαιο στα 70 με 72 δολάρια ανά βαρέλι και είναι αντίστοιχες με αυτές που ίσχυαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2008, όταν το πετρέλαιο πωλούνταν έναντι 100 δολαρίων το βαρέλι.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, για το σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας αναμένεται οριακή μείωση. Προσθέτουν επίσης ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο όλο το τελευταίο δίμηνο οι τιμές της αμόλυβδης έχουν «απογειωθεί» είναι η παραδοσιακή κερδοσκοπία στα διεθνή χρηματιστήρια υγρών καυσίμων που ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές, με πρόσχημα την αυξημένη ζήτηση λόγω των διακοπών στο δυτικό ημισφαίριο.