Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Κρίσιμο εξάμηνο στα εθνικά θέματα

Οι προκλήσεις της ΠΓΔΜ για το όνομα, των Τούρκων στο Αιγαίο και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού απαιτούν από το διπλωματικό σώμα «τον καλύτερό του εαυτό» είπε η Ντ.Μπακογιάννη.

«Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, καθώς όλα τα μεγάλα εξωτερικά θέματα θα περάσουν μια σημαντική καμπή. Έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εξάμηνο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αριστείδη Σάνδη, από τον προκάτοχό του Αριστείδη Αγαθοκλή.

Η κ. Μπακογιάννη ευχαρίστησε τον κ. Αγαθοκλή για τη συμβολή του σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως η ταχεία παρέμβαση στον Λίβανο, στη Λ' Άκουιλα και στην απελευθέρωση του Έλληνα δημοσιογράφου στο Ιράν και ευχήθηκε στον νέο γενικό γραμματέα κ. Σάνδη «πολλή δύναμη, την οποία θα χρειαστεί για να ανταποκριθεί στις επερχόμενες προκλήσεις».

Βολές κατά ΠΓΔΜ

«Με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία», σχολίασε για τον Ν.Γκρούεφκσι, ενώ προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «ωθεί πολλές φορές τον λαό της σε φανατισμό και μισαλλοδοξία και τον απομακρύνει από την ευρωατλαντική του προοπτική».

Η Ελλάδα θα επιμείνει και θα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση «με εποικοδομητικό πνεύμα, με σκοπό την επίτευξη λύσης αμοιβαία αποδεκτής, χωρίς νικητές και ηττημένους. Αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια», τόνισε η κ.Μπακογιάννη, που επανέλαβε ότι οι ελληνικές θέσειςείναι γνωστές «και οι απαραβίαστες κόκκινες γραμμές» είναι «λύση με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό με ισχύ έναντι όλων».

Στηρίζουμε τον Χριστόφια

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό «παρά τις δυσκολίες προχωρούν» υποστήριξε η κ.Μπακογιάννη, καθώς «η διαπραγμάτευση συναντά εμπόδια, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση», που περιέγραψε ως «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο».

«Δεν θα φεισθούμε συμπαράστασης και βοήθειας προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι θα τη χρειαστούν, «ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος του Κυπριακού λαού και την επανένωση της νήσου».

Αποστέλλοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, «που με τον στρατό κατοχής καθορίζει και τον βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση», επεσήμανε ότι «έχει ακόμη χρόνο για να δείξει ότι οι διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες δεν είναι μόνον λόγια», υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Άγκυρας και η ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ηρεμία έναντι των προκλήσεων

Απευθυνόμενη ευθέως προς τη γείτονα, προειδοποίησε ότι «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται άλλως υπάρχουν συνέπειες.

Ευρώπη α λα καρτ δεν υπάρχει για κανέναν. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία προς την Ευρώπη». Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την «ξεκάθαρη πολιτική, πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς λευκές επιταγές».