Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Το πεντάγωνο "φακελώνει" δημοσιογράφους

Το Πεντάγωγο των ΗΠΑ προσέλαβε ιδιωτική εταιρία στην οποία ανέθεσε να ερευνά και να αξιολογεί την δουλειά των δημοσιογράφων που ζητούν να "ενσωματωθούν" στις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να προτείνει τρόπους για τον επηρεασμό της κάλυψής τους, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του περιοδικού Stars and Stripes.

Το περιοδικό, που εν μέρει χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο, ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας ανέθεσε με σύμβαση την αξιολόγηση των δημοσιογράφων στο Rendon Group.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα έργο της εταιρίας είναι ν' αρχειοθετεί τη δουλειά των δημοσιογράφων, να τη χαρακτηρίζει "θετική", "αρνητική" ή "ουδέτερη" και να προτείνει τρόπους για τον επηρεασμό τους.

Για παράδειγμα, φάκελος δημοσιογράφου, που ισχυρίζεται ότι είδε ο συντάκτης του Stars and Stripes αξιολογεί την κάλυψη ως "ουδέτερη προς θετική", ενώ εισηγείται πως τα άρθρα του που είναι "αρνητικά" για το στράτευμα "μπορούν να εξισορροπηθούν" με δηλώσεις από στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Άλλος φάκελος χαρακτηρίζει έναν τηλεοπτικό ρεπόρτερ ως κάποιον που διατηρεί "ουδέτερη οπτική", και προτείνει να καθοδηγείται να βλέπει τα "θετικά αποτελέσματα επιτυχημένων επιχειρήσεων", ώστε να υπάρξει "ευνοϊκή κάλυψη".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν υποστήριξε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν "προτιμά" δημοσιογράφους που τοποθετούνται πιο ευνοϊκά απέναντί του.

"Δεν κάνουμε τίποτα τέτοιο εδώ", δήλωσε ο ίδιος.

Την Δευτέρα, όταν είχε δημοσιευτεί ένα πρώτο, λιγότερο λεπτομερειακό κείμενο στην έκδοση του περιοδικού στο Διαδίκτυο, ο Γουίτμαν δήλωσε πως "ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Άμυνας αξιολογεί οποιοδήποτε άρθρο είναι η ακρίβειά του. "

Είναι καλό άρθρο αν είναι ακριβές. Είναι κακό άρθρο αν είναι ανακριβές. Αυτό είναι το μόνο μέτρο που έχουμε" δήλωσε.

"Καταρρίπτουν κάθε πρόσχημα"

Η αποκάλυψη σημειώνεται καθώς η Ουάσινγκτον ανησυχεί διότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής, κατά πρόσφατη δημοσκόπηση, ποσοστό 51% των Αμερικανών πολιτών κρίνουν ότι δεν αξίζει τον κόπο η συνέχισή του.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, καταδίκασε την πρακτική του στρατού των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους έλεγχοι "καταρρίπτουν κάθε πρόσχημα περί του ότι ο στρατός θέλει να βοηθά τους δημοσιογράφους να δουλεύουν με ελευθερία".

"Αυτό το φακέλωμα των δημοσιογράφων περιορίζει περαιτέρω την ανεξαρτησία των ΜΜΕ", ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Έινταν Γουάιτ.

Η πρακτική της "ενσωμάτωσης" δημοσιογράφων γενικεύτηκε στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οι υποστηρικτές της λένε ότι παρέχει αμεσότητα στην μετάδοση των ειδήσεων κι επιτρέπει στους δημοσιογράφους να βρίσκονται κοντά στα πεδία των μαχών.

Οι επικριτές της λένε ότι οι "ενσωματωμένοι" δημοσιογράφοι ταυτίζονται με τους στρατιώτες, δεν έχουν καμιά ανεξαρτησία κίνησης, απεμπολούν την ελευθερία της γνώμης τους και της μετάδοσης δυσμενών για το στρατό πληροφοριών, αφού υποχρεώνονται να υπογράφουν συμφωνητικά για το τι μπορούν να μεταδώσουν και τι όχι.