Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΗΠΑ-Ρωσία μαζί στον Αρη

Συνεργασία για μια κοινή επανδρωμένη αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη» πρότειναν οι Αμερικανοί στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

Την ώρα που για ακόμη μία φορά αναβλήθηκε η εκτόξευση του Discovery προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω τεχνικής βλάβης, εκπρόσωπος της NASA ανακοίνωσε τα σχέδια της αμερικανικής υπηρεσίας Διαστήματος για συνεργασία με τους Ρώσους.

Ο επικεφαλής του τμήματος της NASA στη Μόσχα, Μαρκ Μπάουμαν, δήλωσε σε διεθνές συνέδριο αεροναυπηγικής και Διαστήματος στη ρωσική πρωτεύουσα ότι μια κοινή επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα επιστημονικά επιτεύγματα του ISS. Πρoσέθεσε ακόμη ότι επικεφαλής της αποστολής θα είναι η NASA και η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος (Rosco-smos), ωστόσο κρίνεται σημαντική η συμμετοχή και άλλων χωρών για την επιτυχία της. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πριν από μια κοινή επανδρωμένη αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη», θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αποστολή στον ISS και να πραγματοποιηθεί πτήση στη Σελήνη, ώστε να συλλεχθούν οι απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος της Ρωσίας προγραμματίζει ήδη να στείλει μόνη της πλήρωμα στον Αρη μέχρι το 2030, ενώ τον περασμένο μήνα ολοκλήρωσε μία 105ήμερη δοκιμή με εθελοντές, οι οποίοι απομονώθηκαν για να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι προσομοίωσης στον «κόκκινο πλανήτη».

Σύμπραξη
Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη για το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο συμμετέχουν άλλες 14 χώρες και το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του έπειτα 10 χρόνια και πλέον εργασιών κατασκευής, 350 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Ωστόσο έως τις αρχές του 2011 η NASA θα έχει αποσύρει όλα τα διαστημικά της λεωφορεία και, έχοντας μείνει τεχνολογικά πίσω σε σύγκριση με τους Ρώσους, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου τύπου διαστημικού σκάφους, του «Οrion», το οποίο θα μπορεί να ταξιδέψει από τον ISS στη Σελήνη και σε άλλους προορισμούς. Μετά την απόσυρση των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, ο ISS θα εξαρτάται πλέον μόνο από ρωσικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά οχήματα.