Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Στο σκαμνί για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας

Ο ειδικός φρουρός Επαμ. Κορκονέας το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 «έκανε εντελώς αδικαιολόγητα χρήση του πυροβόλου όπλου του, καθώς δεν συνέτρεχε λόγος».

Επαμ. Κορκονέας Επαμ. Κορκονέας Από την «ενσυνείδητη αδιαφορία», μάλιστα, την οποία «επέδειξε» σε συνδυασμό «με τη σκόπευση που προηγήθηκε των αδιακρίτως προς το πλήθος των συγκεντρωμένων πυροβολισμών» καταδεικνύεται ότι «ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του τη θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος αλλά επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου».

Με αυτό το σκεπτικό το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας απέρριψε την έφεση του Επαμ. Κορκονέα κατά του πρωτόδικου βουλεύματος επικυρώνοντας έτσι με το υπ. αριθμόν 1511/2009 βούλευμά του την παραπομπή του σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε βάρος του τραγικού θύματος της εγκληματικής συμπεριφοράς του: του δεκαπεντάχρονου, Ανδρέα-Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με το ίδιο βούλευμα, το περιεχόμενο του οποίου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τα διαδραματισθέντα σε κεντρικό δρόμο των Εξαρχείων το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, στο εδώλιο παραπέμπεται και ο έτερος κατηγορούμενος, επίσης ειδικός φρουρός, Βασ. Σαραλιώτης, για το αδίκημα της «απλής συνέργειας» στη δολοφονία του 15χρονου παιδιού.

Αναφέρεται επί λέξει για τον Βασ. Σαραλιώτη:

«Η συμπεριφορά του δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία, καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Αμεσης Δράσης, και χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, έκανε αρχικά χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, η παρουσία του δεν ήταν παθητική αλλά ενεργητική και με εμφανή τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυτονομία σκέψης και διακριτή πρωτοβουλία στη λήψη των αποφάσεων, όπως η συμμετοχή του στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων, ενώ είχε επίγνωση της κατάστασης και της επικινδυνότητας που ενείχε η χρήση όπλων υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο δεν απέτρεψε τον συνάδελφό του από την επίμεμπτη ενέργεια, αλλά διατήρησε τη θέση του παραπλεύρως αυτού έχοντας μάλιστα θέσει το χέρι του στη θήκη του όπλου που έφερε, ενώ είχε χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος».

Και οι δύο κατηγορούμενοι παραμένουν έγκλειστοι καθώς τα αιτήματά τους για αντικατάσταση προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους απορρίφθηκαν.