Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Αδιέξοδο!

Στην πολιτική υπάρχουν ορισμένα «εργαλεία». Δεν είναι βέβαια «παντός καιρού». Αλλά όταν ένας πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σ' έναν «τοίχο δυσκολιών» από προϋποθέσεις, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Οι εξαιρέσεις πολλές. Καθώς υπάρχουν «συνθήκες» που κανένα από τα συνήθη αυτά «εργαλεία» δεν μπορεί να σώσει την «πολιτική παρτίδα».

Σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Καραμανλής. Η συνείδηση του γεγονότος αυτού επιτείνει την αναποφασιστικότητά του.

Τρία πράγματα λ.χ. του εισηγούνται. Πρώτον, ανασχηματισμό. Αλλά έτσι όπως πάει να γίνει (αν γίνει), εξαντλείται στην ουσία σ' έναν προσωρινό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, εν όψει της ΔΕΘ. Θα «κρατήσει» -ζήτημα- μία εβδομάδα, χωρίς να μπορεί να προσθέσει πολλά πράγματα, καθώς ο «βασικός κορμός» της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να παραμείνει ο ίδιος. Εάν ο Καραμανλής επιχειρήσει να τον «αλλάξει», θα «τιναχθεί στον αέρα» η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, κι αυτό το ξέρει καλύτερα απ όλους... Ο χρόνος είναι καθοριστικό μέγεθος. Διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα, εάν επιχειρούσε ανασχηματισμό αμέσως μετά την ήττα των ευρωεκλογών. Τώρα... πέντε μέρες πριν από τη ΔΕΘ ή πέντε μέρες μετά, περισσότερα αφαιρεί σε βάθος χρόνου, παρά προσθέτει....

Μια δεύτερη εισήγηση είναι να μην κάνει ανασχηματισμό, ούτε εκλογές, αλλά «να ρίξει το βάρος στις κυβερνητικές πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις», επενδύοντας σε ουσιαστικές, πολιτικές κινήσεις, που θα έχουν αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα της χώρας.

Καλή... ιδέα, μόνο που κάπως... αργά τη σκέφτηκαν! Εχει αποδυναμωθεί πολιτικά, οικονομικά και ηγετικά τόσο πολύ η κυβέρνηση, που έχει απολεσθεί η κυβερνητική δυνατότητα για την ανάληψη «εγχειρημάτων» τέτοιου τύπου και βεληνεκούς. Τα δημόσια οικονομικά δείχνουν εικόνα «χρεοκοπίας», ενώ η «αγορά» σημάδια παρατεταμένης ύφεσης. Η κρατική μηχανή εμφανίζεται υπό «διάλυση», ενώ η αξιοπιστία και η πολιτική ηθική της κυβέρνησης έχουν εξελιχθεί σε μείζον μειονέκτημά της...

Η τρίτη εισήγηση είναι εκλογές «εδώ και τώρα». Είναι όντως ανακουφιστική... Μόνο που για κανένα κόμμα δεν είναι εύκολο να την επιλέξει, με μοναδικό κριτήριο ότι «η ήττα αργότερα θα είναι μεγαλύτερη». Χρειάζεται η συγκρότηση έστω ενός «ψευδεπίγραφου» πλαισίου νικηφόρας προοπτικής. Αλλιώς κινδυνεύει με συντριβή. Οι τελευταίες πυρκαγιές «το καψαν» κι αυτό.

Κάτω απ αυτό το πρίσμα η εξαγγελία εκλογών στη Θεσσαλονίκη ίσως «αιφνιδιάσει» περισσότερο τη... ΝΔ απ ό,τι τους πολιτικούς της αντιπάλους! Αυτό είναι το αδιέξοδο του Καραμανλή. Αλλά η χώρα πρέπει επειγόντως να προχωρήσει!